21 jun 2019

'M' en 'V' moéten gezelschap krijgen van 'X' - Het Laatste Nieuws

Dit artikel verscheen in Het Laatste Nieuws op 20 juni 2019 op pagina 7.

Belgen die zich mannelijk noch vrouwelijk voelen, moeten de mogelijkheid krijgen om het geslacht op hun identiteitskaart en geboorteakte te laten veranderen in 'X'. Dat heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld.

Holebiorganisatie Çavaria krijgt dus gelijk in haar kritiek dat de transgenderwet non-binaire (mensen die zich man én vrouw voelen of geen van beide) en genderfluïde personen uitsluit. Dankzij de wet moeten transgenders sinds vorig jaar geen medische geslachtsverandering meer ondergaan om de 'M' op hun identiteitsdocumenten te laten veranderen in een 'V' of vice versa.

Dokter Guy T'Sjoen van het Gentse Centrum voor Seksualiteit en Gender schat dat 7.500 tot 9.000 Belgen non-binair of genderfluïde zijn. "Uit onderzoek weten we dat 25 tot 30% van de transgenders zichzelf zo ziet. Een grove schatting is dat ons land 30.000 transgenders telt."

Het is nu aan het federaal parlement om een regeling uit te werken die het mogelijk maakt om voor het geslacht 'X' te kiezen. Groen-politica Petra De Sutter, zelf een transvrouw, pleit ervoor om het debat open te trekken. "Is het niet beter om het burgerljik wetboek genderneutraal te maken? Waarom moet er nog een gender op een identiteitskaart staan? Vroeger was dat een juridische vereiste omdat mannen hun legerdienst moesten doen en ze enkel met vrouwen mochten huwen. Maar dat is allemaal achterhaald."

(IDV)

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.