Catherine Verfaillie op Europese lijst Groen

Dit persbericht van Groen verscheen op 21 maart.

Groen pakt uit met een opvallende kandidaat op plaats vier op de Europese lijst. Professor Catherine Verfaillie (61) is doctor en hoogleraar aan de KU Leuven en leidt er al jaren het vermaarde stamcelinstituut. Ze voert er baanbrekend onderzoek in stamcelbiologie en kijkt naar Europa voor meer investeringen voor levensnoodzakelijke onderzoeken. “We moeten met Europa meer investeren in duurzame ontwikkeling, milieu en gezondheid om vitale kennis bij ons te houden”, zegt Catherine Verfaillie.

Professor Catherine Verfaillie is een instituut in de stamceltechnologie en werkte naast Leuven eerder ook in de Verenigde Staten. Samen met Europees lijsttrekker Petra De Sutter en huidig Europees parlementslid Bart Staes ijvert ze voor meer middelen voor duurzame ontwikkeling, voor innovatief onderzoek inzake klimaat en voor de ‘life sciences’ inzake klimaat.

“Het is wel belangrijk dat er een gezond evenwicht is tussen goeie regulering en gezonde innovatie”, zegt Catherine Verfaillie. “Het voorzorgsprincipe blijft van tel, zodat bijvoorbeeld een overheid beschermend kan ingrijpen als er aanwijzingen van nefaste gevolgen zijn voor milieu of volksgezondheid door de invoering van nieuwe technologieën of producten bijvoorbeeld in de geneeskunde, de geneesmiddelenindustrie of in de landbouw en voedingssector. Maar dat er meer geld nodig voor onderzoek en ontwikkeling op vlak van duurzame ontwikkeling, milieu en gezondheid, beseft iedereen. Want we halen het eerder Europees vooropgestelde doel van 3% van het BBP niet.”

“Daarbij is het belangrijk dat de financiering voor onderzoek en ontwikkeling transparant verloopt. Alleen zo is er plaats voor onafhankelijk onderzoek, waarbij integriteit en kwaliteit hand in hand gaan. Biomedisch onderzoek dat gefinancierd wordt met Europese publieke middelen moet in de eerste plaats het publieke belang dienen. Daarom pleiten we met Groen voor een open en collaboratieve samenwerking, vrije toegang tot onderzoeksresultaten en het stimuleren van bottom-up initiatieven.“

Daarnaast pleiten Catherine Verfaillie en Groen ervoor om het Europese ‘Joint Research Centre’ (JRC), het Europese wetenschaps- en kenniscentrum, meer slagkracht te geven. Tegelijk moet het JRC, met zes onderzoekscentra, waarvan twee in België, ook een sturende rol krijgen in de Europese onderzoeksagenda, met de focus op de maatschappelijke noden in de domeinen van duurzame ontwikkeling en life sciences.

“Maar ook het Europese Instituut voor innovatie en technologie (EIT) moet versterkt worden. Enkel zo kunnen we met de Europese Unie wereldleider worden op vlak van innovatieve en disruptieve energie- en klimaattechnologie. Want het is letterlijk van vitaal belang dat we de kennis over levensbelangrijke (medische) wetenschappen in Europa zelf beheren om niet afhankelijk te zijn van verre buitenlandse markten en belangen voor levensnoodzakelijke producten en onderzoeken.”

Catherine Verfaillie, plaats 4 Europa


Dit artikel verscheen op 21 maart in De Standaard.

De vermaarde stamcel­onderzoekster Catherine Verfaillie moet het wetenschappelijke imago van Groen versterken en de verhoopte tweede Europese zetel binnenhalen.

Brussel

'Een stem voor Groen is een relatief gematigde stem, Dat is nuttig als je ziet hoe het debat helemaal gepolariseerd geraakt.'

Stamcelonderzoekster Catherine Verfaillie (61) bekent politieke kleur. Bij de verkiezingen op 26 mei staat ze als vierde op de Europese lijst van de Vlaamse groenen, een zichtbare, maar normaal gezien onverkiesbare plaats.

Verfaillie is directeur van het Stamcelinstituut aan de KU Leuven, een instituut dat ze in 2005 uit de grond stampte na een rijk gevulde onderzoekscarrière aan de Universiteit van Minnesota in de Verenigde Staten. Ze is een wereldautoriteit inzake stamceltherapie. Haar onderzoek bracht haar op plaats 127 tijdens de Vlaamse versie van de Grootste Belg in 2005. Dat jaar kreeg ze ook als eerste vrouw de Vlerick Award uitgereikt.

Kort na die 'piek' kwam de controverse. Verfaillie kwam in een mediastorm terecht, toen bleek dat een medewerkster onderzoeksresultaten had gemanipuleerd in een publicatie waar ook Verfaillies naam boven prijkte. Verfaillie bleek weinig met de controverse te maken te hebben. Maar de aandacht liet een bittere nasmaak na.

Vijfkamp

Dat Verfaillie toch is doorgegaan, dankt ze aan haar West-Vlaamse verbetenheid. Aan een vroege carrière in de sport - Verfaillie werd Belgisch kampioene in de vijfkamp - kwam abrupt een einde na zware knieproblemen. Maar die sportcarrière hardde wel haar karakter.

Ze versterkt nu het wetenschappelijke aanzien van de Europese lijst. Die wordt al getrokken door huidige senator Petra De Sutter, die diensthoofd is van de afdeling Reproductieve Geneeskunde in het universitair ziekenhuis van Gent. Onderaan de lijst duwt de cyberfilosoof Michel Bauwens. Het is ook De Sutter, eveneens actief in stamcelonderzoek, die Verfaillie na lang nadenken over de streep trok - de twee kennen elkaar professioneel.

'De partij wist dat ik groen erg genegen ben. Er is een probleem met het klimaat en Groen is een van de voorlopers in die discussie.'

De noodzaak om extra te investeren in geneeskunde en duurzame technologieën is een van de redenen waarom ze de stap naar de politiek zet. 'Het beleid daarrond moet voor een groot deel op Europees vlak gevoerd worden, maar daarnaast vind ik ook dat Vlaanderen dringend de investeringen in onderzoek en innovatie moet optrekken tot drie procent van het bbp, zoals Europees afgesproken.'

Verfaillie kan moeilijk zeggen of dit 'het begin van meer' is in de politiek. Aangezien ze daarnaast nog een erg drukke job heeft, ligt dat niet voor de hand. Wel hoopt ze haar kennis op het vlak van biotechnologie ten dienste te kunnen stellen van de partij.

In 2015 haalde Verfaillie nog eens de wereldpers met een medische doorbraak in het onderzoek naar dementie. In 2016 kreeg ze samen met onder meer het Tropisch Instituut in Antwerpen miljoenen steun van de Europese Unie om met een multidisciplinair onderzoeksteam een geneesmiddel te vinden tegen het zikavirus.

(jfja, wwi)


Dit artikel verscheen op 21 maart in De Morgen.

Professor Catherine Verfaillie, die aan het hoofd van het Leuvense stamcelinstituut staat, zal voor Groen opkomen bij de Europese verkiezingen. Ze krijgt de vierde plaats op de lijst.
De 61-jarige Catherine Verfaillie is een wereldvermaarde onderzoekster inzake stamcellen. Dat soort cellen kan zich omvormen tot welbepaalde celtypes. Verfaillie was jarenlang actief aan de Amerikaanse universiteit van Minnesota, waar ze een stamcelinstituut oprichtte. In 2005 kwam ze terug naar België om aan de Leuvense universiteit ook zo'n instituut op te zetten. Dat instituut leidt ze nog steeds.

Verfaillie werd mee overtuigd om de stap naar de politiek te zetten door haar Gentse collega-hoogleraar gynaecologie Petra De Sutter, die de Europese lijst voor Groen trekt. In een persbericht motiveert de wetenschapper haar overstap zo.

"Als overtuigde ecologiste én wetenschapster wil ik de Europese lijst van Groen versterken, met als belangrijkste drijfveer de Europese financiering van onderzoek en ontwikkeling te helpen versterken op het vlak van duurzame ontwikkeling, milieu en gezondheid."

Met het aantrekken van Verfaillie kan Groen ook de terugkerende kritiek ontmijnen dat de partij 'niet wetenschappelijk' is als het gaat over bijvoorbeeld ggo's.

De Europese Commissie trekt voor de periode 2021-2027 100 miljard euro uit voor innovatie en onderzoek. Groen wil dat dat budget vooral gaat naar duurzame ontwikkeling, innovatieve technologie in de strijd tegen de klimaatverandering, en naar research in de life sciences. Daarnaast pleit Groen ervoor dat met Europese publieke middelen gefinancierd biomedisch onderzoek in de eerste plaats het publieke belang dient.

(BDB)


Dit artikel verscheen op 21 maart op Knack.be.

Professor stamcelbiologie Catherine Verfaillie staat bij de Europese verkiezingen op de vierde plaats op de Groen-lijst. Verfaillie staat al jaren aan het hoofd van het vermaarde stamcelinstituut in Leuven.

Ze kijkt naar Europa voor meer investeringen in levensnoodzakelijke onderzoeken. 'We moeten met Europa meer investeren in duurzame ontwikkeling, milieu en gezondheid om vitale kennis bij ons te houden', zegt de 61-jarige Verfaillie in het persbericht.

Bij de Europese verkiezingen mikken de Vlaamse groenen op twee zetels. Vandaag hebben ze met Bart Staes één europarlementslid. Staes staat op 26 mei op de tweede plaats op de Europese lijst, na senator Petra De Sutter. Catherine Verfaillie, doctor en hoogleraar aan de KU Leuven, staat dus iets lager, op de vierde plaats.

Verfaillie pleit voor een gezond evenwicht tussen goede regulering en gezonde innovatie.

'Het voorzorgsprincipe blijft van tel, zodat bijvoorbeeld een overheid beschermend kan ingrijpen als er aanwijzingen van nefaste gevolgen zijn voor milieu of volksgezondheid door de invoering van nieuwe technologieën of producten bijvoorbeeld in de geneeskunde, de geneesmiddelenindustrie of in de landbouw en voedingssector', legt ze uit. 'Maar dat er meer geld nodig is voor onderzoek en ontwikkeling op vlak van duurzame ontwikkeling, milieu en gezondheid, beseft iedereen. Want we halen het eerder Europees vooropgestelde doel van 3 procent van het BBP niet'.

Daarbij benadrukt Verfaillie wel dat de financiering van onderzoek en ontwikkeling transparant moet verlopen. 'Alleen zo is er plaats voor onafhankelijk onderzoek, waarbij integriteit en kwaliteit hand in hand gaan', luidt het.

Ook interessant

Federale ambtenaren krijgen verlof bij zwangerschapsverlies. ‘Ook partner heeft er recht op. Dit is een erkenning voor ieders verdriet’

06 mei 2024

Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter regelt dat federale ambtenaren twee dagen verlof kri...

Sociaal internetaanbod gelanceerd

01 mrt 2024

Minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) voert vanaf 1 maart een sociaal internetaanbod in vo...

De Sutter: ‘Al miljoenen valse sms’en tegengehouden’

28 feb 2024

Minister van Telecom investeert in digitale veiligheid. ‘Sinds oktober vorig jaar hield Proximus ...

Cookies op petradesutter.be

Groen gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de website goed te laten functioneren. Deze cookies verwerken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.

Als je daarvoor toestemming geeft, maken we ook gebruik van marketingcookies. Die stellen ons in staat om de website beter af te stemmen op jouw voorkeuren.

Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Voorkeuren aanpassen