Iedereen mee

Groen werkt aan een inclusieve samenleving, waar niemand in de steek gelaten wordt. We hebben extra aandacht voor wie het meest kwetsbaar is.

 

  • Uitgebreid sociaal energietarief voor 1 miljoen gezinnen tijdens de energiecrisis
  • Strijd tegen armoede: hogere uitkeringen en minimumpensioenen
  • Meer mensen dan ooit aan het werk
  • Koopkracht best bewaard (tijdens energiecrisis en covid)
  • Bescherming van Oekraïense vluchtelingen
  • Een sociaal internet aanbod van €19/maand
  • €6 miljoen voor projecten om de digitale kloof te dichten
  • Een representatieve overheid: meer mensen met een handicap of migratieachtergrond in dienst
  • Meer vrouwelijke topmanagers bij de overheid door gendergelijke selectiejury’s

Iets regelen voor school, het werk, de gemeente of de bank? Tegenwoordig gebeurt alles steeds vaker online. Maar we moeten ervoor zorgen dat iedereen kan volgen en dat niemand uitgesloten wordt. Daarom zorgt Petra vanaf 2024 voor een sociaal internetabonnement – zo kunnen meer dan een half miljoen Belgische gezinnen voor maximaal €19 per maand online. Ze investeerde ook 6 miljoen euro in subsidies voor projecten die helpen om de digitale kloof te dichten, zoals het voorzien van modems en laptops op scholen of opleidingen om digitaal vaardiger te worden.  Iedereen moet de kans krijgen om mee te zijn. 

Onze overheid moet er zijn voor iedereen. We zetten actief in op het aanwerven van meer personen met een handicap en personen met een migratieachtergrond. En Petra zorgde voor evenveel vrouwen als mannen in de selectiejury’s voor topfuncties: daardoor zien we vandaag meer vrouwen aan de top van onze federale overheid. Als de overheid de gehele samenleving goed weerspiegelt, dan wekt dat vertrouwen van de burgers, alle burgers. En zo geven we als overheid het goede voorbeeld.  

Voor Petra is het belangrijk dat onze regering niemand achterlaat. We trokken daarom de uitkeringen en minimumpensioenen fors op, in de strijd tegen armoede. Tegelijk zien we dat er meer Belgen dan ooit aan het werk zijn. Samen met Tinne zorgde Petra er voor dat 1 miljoen Belgische gezinnen tijdens de energiecrisis recht hadden op het sociaal energietarief. Door de overwinsten van de energiereuzen af te romen, zorgden we ervoor dat ook de sterkste schouders mee betalen. In geen enkel land in Europa werd, tijdens de covid- en energiecrisis, de koopkracht beter bewaard dan in België.