Een schone planeet

Om ons klimaat en onze natuur te beschermen, moeten we nu handelen. Er is geen tijd meer om te treuzelen. Daarom namen we volgende maatregelen:

 

  • Europees relancegeld vooral naar groene investeringen
  • Energieverbruik in overheidsgebouwen met 15% gedaald
  • Vergroenen van de bedrijfswagens
  • Pensioenfondsen niet langer geïnvesteerd in fossiele industrie
  • Vier keer meer windenergie op zee
  • Btw op zonnepanelen, warmtepompen, sloop en heropbouw naar beneden
  • 3 miljard euro geïnvesteerd in de trein
  • Wagenpark van de overheid elektrisch gemaakt
  • Duurzamere e-commerce via tools en ecozones
  • Verantwoordelijker aankoopbeleid bij de federale overheid

Als we onze klimaatdoelen willen halen, moeten we op alle fronten een tandje bijsteken. Onder impuls van Petra geeft de overheid opnieuw het goede voorbeeld. Op een goeie drie maanden tijd was de ambitie om het verbruik in de overheidsgebouwen met 15 procent te doen dalen een feit. Bovendien zal de overheid vanaf volgend jaar enkel nog elektrische dienstwagens kopen of leasen. En het geld van onze pensioenfondsen zal door de overheid niet langer belegd worden in vervuilende industrieën, zoals de fossiele energiesector.

Dankzij Petra zullen we ook de bedrijfswagens vergroenen. We bouwen het fiscaal voordeel voor benzine- en dieselwagens af en zorgen ervoor dat bedrijven binnenkort enkel nog gestimuleerd worden om de elektrische bedrijfswagens aan te bieden. Er komt ook fiscale steun voor slimme laadpalen en emissievrije vrachtwagens. En doordat we het mobiliteitsbudget versoepelen, zullen meer mensen hun bedrijfswagen omruilen voor duurzamere alternatieven.

De oorlog in Oekraïne maakte duidelijk hoe belangrijk energieonafhankelijkheid is. En we hebben ook nood aan meer hernieuwbare energie. Daarom verzekerde deze regering de grootste investering in eigen hernieuwbare energie ooit. Dankzij Tinne zullen we binnenkort over vier keer meer windenergie vanop zee beschikken. Bovendien zorgden we ervoor dat de BTW op zonnepanelen, warmtepompen en sloop en heropbouw tijdelijk naar beneden ging. Na jaren van niets doen, wordt er eindelijk werk gemaakt van een duurzame, groene en zekere energietransitie – aan een sneltempo.

De trein blijft tot vandaag het groenste vervoersmiddel. Daarom willen we dat dit een comfortabele en betrouwbare manier van reizen is. Deze regering zette, na 10 jaar, eindelijk een nieuwe beheersovereenkomst op de rails en investeert meer dan 3 miljard in het spoor – zo krijgen we meer treinen per uur per station, meer late treinen en meer dubbeldektreinen.

Per jaar worden er zo’n 365 miljoen pakjes aan huis geleverd in ons land. Dat heeft uiteraard een impact op ons klimaat. Daarom werkt Petra aan een duurzame e-commerce. Zo zorgde ze voor een online tool die de duurzaamste levering toont. Ook bpost, een overheidsbedrijf, wordt vergroend: zij maken van steeds meer steden ecozones – waar pakjes uitstootvrij geleverd worden en hun wagens worden stelmatig elektrisch. En de federale overheid neemt verantwoordelijkheid doordat alles wat ze aankoopt – en dat gaat over meer dan 150 miljoen euro aan goederen en diensten – vanaf nu duurzamer en eerlijker zal zijn.