De Commissie Interne Markt en Consumentenbescherming van het Europees Parlement, voorgezeten door Petra De Sutter (Europarlementslid Groen), roept op tot verdere maatregelen in het kader van de strijd tegen COVID-19. In een brief gericht aan de Europese Commissie, waaronder Didier Reynders als Commissaris bevoegd voor Consumentenbescherming, en de Raad, waaronder de bevoegde Belgische ministers, dwingt De Sutter als parlementair voorzitster een krachtdadig optreden af.
“Alle instrumenten waarover de EU beschikt dankzij haar eengemaakte markt en alle Europese bevoegdheden inzake consumentenbeleid moeten nu worden ingezet. Zo moeten we plotse en perverse prijsstijgingen van bepaalde producten zoals mondmaskers of handgel onmiddellijk stoppen. Bovendien moeten we gelijke toegang garanderen tot een toekomstig vaccin tegen COVID-19.” aldus Petra De Sutter.
Gelijke toegang tot medische uitrusting en toekomstig vaccin
Om tekorten aan essentiële goederen (zoals voedsel, geneesmiddelen, medische benodigdheden en persoonlijke beschermingsmiddelen) te voorkomen, moet de Europese Commissie toezicht houden op eventuele belemmeringen die de lidstaten opleggen aan het vrije verkeer van goederen.
“Vrachtwagens die goederen vervoeren van lidstaat A naar B, moeten vrije doorgang krijgen. De voorbije dagen zagen we echter tientallen kilometers aan vrachtwagens aanschuiven aan verscheidene grenzen in onze Europese eengemaakte markt. Dat kan niet! Ook al worden mensen - met reden - aangespoord om thuis te blijven en dringen grenscontroles zich op, toch moeten de EU-regels inzake vrij verkeer van goederen worden nageleefd. De Commissie pleit voor ‘rijstroken met vrije doorgang’ voor het goederenverkeer. Het is nu dringend zaak van die ook af te dwingen.” zegt de Sutter.
De parlementaire Commissie voor de Interne Markt verwelkomt tevens de inspanningen van de Europese Commissie om met meerdere lidstaten tezamen gezamenlijke aanbestedingen te lanceren voor specifieke medische benodigdheden. De parlementsleden verwelkomen evenals de flexibiliteit die de Commissie verleent om ondanks de aanbestedingsregels medische apparatuur nu versneld te kunnen aankopen.
"We moeten de praktijk van gezamenlijke aanbestedingen van bijvoorbeeld hoogtechnologische mondmaskers binnen Europa versterken, ook met het oog op de toekomstige aankoop van het vaccin, zodra dit beschikbaar is. Zo kunnen we prijsspeculatie voorkomen en gelijke toegang voor alle EU-burgers garanderen.” licht De Sutter toe.
Aanpak van coronavirus-gerelateerd consumentenbedrog
De Europarlementsleden dringen er in hun brief bij de Europese Commissie en de nationale autoriteiten op aan om tijdens de crisis proactief toezicht te houden op de markt om consumentenbedrog te voorkomen. Voor producten waar momenteel veel vraag naar is, zoals mondmaskers, circuleren namelijk niet alleen vervalste versies, maar ook verschuilen producenten zich achter allerhande misleidende beweringen over de reden voor perverse prijsverhogingen.
Volgens de Europarlementsleden is een consistente en gecoördineerde aanpak nodig om de misleidende praktijken van malafide handelaars aan te pakken:
“We moeten onze burgers laten zien dat de EU er is wanneer ze die nodig hebben. In deze onzekere tijd moeten we meer dan ooit de verworvenheden van de interne markt en de consumentenbescherming verdedigen en alle beschikbare instrumenten volledig gebruiken.” besluit De Sutter.