Kris Peeters (CD&V, EVP, 182 zetels)
"Onze eerste kandidaat-voorzitter Manfred Weber haalde het mede door de vreemde toepassing van de spitskandidaatprocedure niet. De voordracht van Von der Leyen is daarom niet evident voor Weber en sommige fractieleden. Ook voor ons is dit dus een delicaat moment. Ik bepleitte de consensus en ga ervan uit dat de EVP, ondanks die kleine kater, vooruit kijkt en op haar stemt. Von der Leyen vind ik een gedegen politica. Ze vertolkt evenwichtige standpunten over een socialer Europa, migratie, industriebeleid, klimaat... Met een sterk pleidooi trekt ze morgen nog de twijfelaars over de streep."
Kathleen Van Brempt (sp.a, S&D, 154 zetels)
"In onze groep zijn er zowel voor- als tegenstanders van Von der Leyen. Zo vindt zelfs de Duitse SPD haar landgenote politiek te licht wegen, de Spaanse PSOE is dan weer voor (omdat zij een partijgenoot krijgen als buitenlandvertegenwoordiger, red.). Daartussen zijn er vooral veel twijfelaars.
"Mijn appetijt om op haar te stemmen is niet groot. Haar Europees verhaal vind ik te vaag. We waren zeer ontgoocheld na haar uitleg vorige week. Ze gaf geen kik op vragen over de cruciale nood aan een investeringspact dat gekoppeld wordt aan duurzaamheidsdoelen, in plaats van de huidige besparingspolitiek. Ook over de nood aan een sociale pijler, met daarin garanties voor een Europees minimumloon, bleef ze op de vlakte. Ze bekoorde ons alleen omdat ze positief staat tegenover een afdwingbare Europese klimaatwet.
"Tot de grootste twijfelaars behoren de Scandinaven en de Oost-Europeanen. Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije kelderden de kandidatuur van onze kandidaat Frans Timmermans, maar beseffen nu met lege handen te staan."
Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe, 108 zetels)
"Als liberale groep vragen we Von der Leyen schriftelijk drie garanties. Enkel als ze dat huwelijkscontract inwilligt, krijgt ze onze steun. We eisen een mechanisme waarmee de EU een rechtsstaat kan afdwingen. We willen ook meer duidelijkheid over de invulling van een Europese Toekomstconferentie. De democratisering van Europa moet daarin prioriteit krijgen. Alle burgers moeten kunnen stemmen voor hun nieuwe EU-leiders, in plaats van de gefaalde spitskandidaatprocedure. Ook vragen we gendergelijkheid in de samenstelling van de nieuwe Commissie. Margrethe Vestager moet dezelfde macht krijgen als socialistisch vice-Commissievoorzitter Timmermans."
"Zelf heb ik bij haar wel een goed gevoel. Ze is erg oprecht."
Petra De Sutter (Groen, Groenen, 74 zetels)
"Wij gaan tegen haar stemmen. Voor ons is ze niet de grote leider die Europa de komende vijf jaar in een nieuwe richting moet bewegen. Ze is een consensuskandidate die naar de pijpen van de lidstaten danst, en aangeduid werd naast de overeengekomen spitskandidaatprocedure. Ook inhoudelijk stelt ze ons teleur.
"Tijdens de hoorzitting vorige week gaf ze de indruk dat de stemmen van de Groenen er voor haar niet toe doen. In de ambities om de CO2-uitstoot te verminderen zet ze zelfs een stap terug. Er was al een meerderheid in het EP om de uitstoot met 55 procent te verminderen tegen 2030 maar zij zegt nu te willen streven naar 50 procent."
Gerolf Annemans (VB, Identiteit & Democratie, 73 zetels)
"We zijn de enige groep met wie Von der Leyen nog niet sprak, ook al vroegen we een hoorzitting. Zo ontloopt ze morgen onze 73 potentiële stemmen. Door de tegenkanting van de linkerzijde is het namelijk niet uitgesloten dat onze groep op de wip zit en het verschil kan maken.
"Ik liet op de conferentie van fractievoorzitters alle opties open. We hebben nog twee dagen, als ze zou willen overleggen over onze prioriteiten, een ommekeer in het opengrenzen-beleid en het eurofederalisme. Als ze zich aansluit bij het cordon sanitaire tegen ons, is dat voor ons uiteraard een slecht uitgangspunt."
Geert Bourgeois (N-VA, ECR, 62 zetels)
"Met N-VA staan wij kritisch positief tegenover haar kandidatuur. Toch gaan we wachten op wat ze morgen in het parlement zegt voor we onze houding bepalen. Wij gaan in onze ECR ook onze eigen koers varen. Fractieleden kunnen verschillend stemmen. Von der Leyen legde vorige week wel klemtonen die me persoonlijk bevielen, zoals het belang van subsidiariteit (samen doen wat een meerwaarde is, op lager niveau dichter bij de burger waar het kan, red.). Ze houdt ook vast aan het brexit-akkoord, wat belangrijk is voor Vlaanderen.
"Het is ook goed dat voor het eerst een vrouw wordt voorgedragen. Ze heeft ook een stevig cv. Ze is arts, studeerde aan de London School of Economics, is meertalig en was defensieminister."
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter