Nationale COVID-19-cijfers beter kunnen evalueren en vergelijken, en één kleurenkaart van heel Europa om uniforme reisadviezen op te baseren. Dat is de vraag van het Europees Parlement dat vanmiddag hierover kamerbreed een resolutietekst goedkeurde. Hiermee spreekt het Europees Parlement zijn steun uit voor het voorstel tot meer EU coördinatie, dat de Europese Commissie op 4 september 2020 lanceerde.
'Een Belg die vandaag terugkeert uit Spanje, moet veertien dagen in quarantaine, terwijl een Nederlander slechts tien dagen thuis moet blijven en een Fransman helemaal niet. Vandaag de dag kan een bepaalde regio perfect als rode zone beschouwd worden door de ene Lidstaat, terwijl die 'slechts' oranje is voor een andere. We krijgen die verschillen niet aan onze burgers uitgelegd', zegt Europarlementslid voor Groen Petra De Sutter. 'Bovendien wekt het een idee van willekeur op, terwijl het net heel belangrijk is dat iedereen de richtlijnen blijft volgen. Een Belg, een Nederland of een Fransman die in dezelfde regio verbleven, lopen immers allemaal hetzelfde gevaar op besmetting.'
Dat lidstaten verschillende quarantaineverplichtingen en definities van essentiële reizen hanteren, zorgt ook voor heel wat onzekerheden bij bedrijven en grensarbeiders. Het vrijwaren van de interne markt en de open binnengrenzen is primordiaal voor het economisch herstel van de Unie en de bevoorrading van essentiële goederen. Ook een uniform 'passenger locator form', zoals je nu al moet invullen als je België betreedt, moet ervoor zorgen dat men niet eindeloos hoeft te zoeken naar formulieren op websites van buitenlandse overheden.
Petra De Sutter leidde de onderhandelingen en schreef mee aan de resolutietekst: 'Het vrij verkeer is een hoeksteen van het Europees project. Om dat te vrijwaren, moeten we logisch en efficiënt te werk gaan en een wirwar aan kleurencodes en regels vermijden. Lidstaten zouden de richtlijnen van de ECDC moeten volgen en een gemeenschappelijk kader overeenkomen voor die kleurencodes en voor de aankomende en terugkerende reizigers. Ook roept onze resolutietekst op om alle informatie in zoveel mogelijk talen ter beschikking te stellen, rekening houdend met groepen in onze samenleving die de landstalen niet voldoende beheersen.'
De resolutie werd kamerbreed gesteund en goedgekeurd met 595 van de 686 stemmen. Nadat de Commissie zich reeds eerder voorstander toonde van meer Europese coördinatie, wordt nu gekeken richting de lidstaten in de Raad om tot coördinerende actie over te gaan. Bekijk hier de tussenkomst van Petra De Sutter in de plenaire vergadering van het Europees Parlement.