25 okt 2018

Verkozen tot voorzitter Europees Parlementair Forum

Op woensdag 24 oktober werd ik in Ottawa (Canada) verkozen tot voorzitter van het Europees Parlementair Forum voor bevolking en ontwikkeling, ofwel EPF. Dat forum brengt parlementsleden samen die zich wereldwijd inzetten voor de seksuele en reproductieve rechten van meisjes en vrouwen, zoals de strijd tegen genitale mutilatie en kindhuwelijken. Ook in Europa is er op dat vlak nog veel werk aan de winkel.

De oorsprong van het EPF ligt in België, waar het in 2000 erkend werd door een koninklijk besluit. In 2004 werd het EPF een volledig autonome non-profitorganisatie. In de organisatie zitten parlementensleden uit verschillende landen en politieke fracties met als doel de ambities rond seksuele en reproductieve rechten van meisjes en vrouwen over de hele wereld te ondersteunen. “Met meer dan 80 parlementsleden willen we onze regeringen bewust houden van de problematieken rond het thema en tegelijk maken we het thema bekender bij onze collega-parlementairen en het brede publiek. Zo organiseert het EPF bezoeken naar relevante projecten in ontwikkelingslanden, houden we conferenties voor parlementairen en andere belangengroepen en steunen we parlementaire acties rond de seksuele en reproductieve rechten van meisjes en vrouwen. Concreet zorgen we ervoor dat de problematiek, die niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in Europa nog erg actueel is, hoog op de politieke agenda blijft staan.” Deze week namen we met het EPF deel aan een internationale conferentie over seksuele en reproductieve rechten in Ottawa. Meer dan 100 parlementairen van over de hele wereld kwamen er samen om ervaringen uit te wisselen over hoe we SRGR kunnen verbeteren. Als voorzitter van het redactiecomité mocht ik ook meewerken aan de finale verklaring van de bijeenkomst.

  https://www.youtube.com/watch?v=-7rnMfdXglQ

Op het einde van de conferentie werd ik door de andere leden van het EPF verkozen tot de nieuwe voorzitter. Ik neem de fakkel over van de Zweedse Ulrika Karlsson  (rechts op de foto) en zal bijgestaan worden door twee vicevoorzitters:  Petra Bayr uit Oostenrijk en Öznur Çalık uit Turkije. We gaan er samen een lap op geven!  

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.