22 jan 2018

Petra De Sutter verkozen tot voorzitster Rules-commissie Raad van Europa

Op maandag 22 januari verkoos het parlement van de Raad van Europa Petra De Sutter (Groen) tot voorzitster van de zogenaamde Rules-commissie, die de strijd aangaat tegen corruptie in de Europese politiek. “De Rules-commissie is politiek een belangrijke en delicate commissie, waar hard gevochten wordt tegen corruptie, voor meer integriteit en transparantie in de politiek. Het is een grote eer om deze verantwoordelijkheid op mij te nemen,” zegt Petra De Sutter. De Sutter was reeds vice-voorzitster van de commissie Migratie, en wordt dus nu voorzitter van de Rules-commissie. In de Rules-commissie zal De Sutter het komende jaar waken over het correct toepassen van de regels van het parlement van de raad van Europa. “Dit is een hele uitdaging, want ook landen waar mensenrechten geschonden worden, zoals Turkije en Polen, zijn vertegenwoordigd in het parlement van de Raad van Europa,” aldus De Sutter. Vorig jaar moest de Rules-commissie het reglement nog wijzigen omdat de toenmalige Spaanse voorzitter Pedro Agramunt (Partido Popular) samen met de Belg Alain Destexhe (MR) en de Spanjaard Jordi Xuclà (PDeCAT) een bezoek brachten aan Bashar al-Assad in Syrië. Om de voorzitter voor dit mensonwaardig optreden af te zetten, nam de Rules-commissie het reglement op de korrel. De voorzitter kreeg minder macht, en het parlement meer. Het resultaat was dat zowel Agramunt als Destexhe moesten aftreden. In de Rules-commissie onderzoekt Petra De Sutter momenteel ook het monitoring-mechanisme dat het Europees parlement wil oprichten om de democratie, de rechtstaat en fundamentele rechten in Polen bijvoorbeeld beter te kunnen evalueren, en te voorkomen dat er overlap komt tussen de Raad van Europa en de EU. “Ik hoop belangrijk werk te kunnen verrichten, ook met betrekking tot de relaties tussen de Raad van Europa en de Europese Unie op vlak van mensenrechten, want ook deze staan centraal in de Rules-commissie,” besluit De Sutter.

VIDEO
Pers
De Standaard 23/1/2018

Groen-senator Petra De Sutter is verkozen tot voorzitster van de zogenaamde Rules-commissie van de Raad van Europa. Die commissie strijdt tegen corruptie in de Europese politiek.

'De Rules-commissie is politiek een belangrijke en delicate commissie, waar hard gevochten wordt tegen corruptie en voor meer integriteit en transparantie in de politiek. Het is een grote eer om deze verantwoordelijkheid op mij te nemen', zei De Sutter.

De Sutter is buitengewoon hoogleraar in de gynaecologie aan de Universiteit Gent en zetelde al in de Raad van Europa.

Gazet van Antwerpen 23/1/2018

Ook werd Groen-senator Petra De Sutter tot voorzitster gekozen van de zogenaamde Rules-commissie van de Raad van Europa. Die strijd tegen corruptie in de Europese politiek.

Het Nieuwsblad 23/1/2018

Nog gisteren werd Groen-senator Petra De Sutter tot voorzitster van de zogenaamde Rules-commissie van de Raad van Europa gekozen. Die commissie gaat de strijd aan tegen corruptie in de Europese politiek.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.