“Vandaag telt België verschillende zogenaamde witte zones zonder toegang tot snel internet. Daardoor hadden 138.000 gezinnen in 2020 geen snelle, vaste internetverbinding thuis. Daarnaast zijn er honderdduizenden gezinnen die geen internetabonnement kunnen betalen. Dit moet stoppen. Internet is een basisrecht” dat onderlijnt minister van Telecommunicatie Petra De Sutter in haar beleidsnota die ze nu woensdag brengt voor de Kamer.
De Sutter investeert 41 miljoen euro voor het uitrollen van vast breedband in de zogenaamde witte zones. “Ik zal eerst zorgen dat alle witte zones in België in kaart worden gebracht. Daarna kunnen we subsidies toekennen aan de operatoren en kan de uitrol van internet op die plekken beginnen. Voor de uitvoering van het plan zal binnen de FOD Economie een nieuwe eenheid "Vaste en mobiele breedband" worden opgericht,” vertelt De Sutter.
Volgens De Sutter is de norm voor adequaat minimum breedbandinternet in België ook verouderd. “De norm van 1Mbps voor operatoren dateert van 2014. Die norm is verouderd in een wereld waarin toegang tot internet steeds belangrijker wordt. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een goed videogesprek te voeren met die norm. Daarom zal ik ervoor zorgen dat die norm wordt opgetrokken,” zegt Petra De Sutter.
“Corona drukte ons met de neus op de feiten: internet is cruciaal voor het vlot draaiend houden van de samenleving. Een goede internetverbinding maakt het mogelijk thuis te werken, cursussen op afstand te volgen en contact te houden met vrienden en familie. Er is echter nog steeds een deel van de bevolking in ons land dat daar niet op kan rekenen. Volgens de Koning Boudewijnstichting hebben in België 650.000 kwetsbare gezinnen geen internetabonnement. Mijn ambitie is dat iedereen thuis kan rekenen op een goede internetverbinding. Ik ga het telecom sociaal tarief uitbreiden waardoor meerdere kwetsbare gezinnen een betaalbaar internetabonnement hebben”, zegt De Sutter.
Ten slotte wijst De Sutter erop dat vanaf begin volgend jaar 10 procent van de bpost-postkantoren zullen ingezet worden als digihub. “Het gaat over proefprojecten. Deze postkantoren zullen klanten helpen bij onlinetransacties, bijvoorbeeld om mensen te helpen die geen kaartlezer hebben of itsme hebben. Als de resultaten van het proefproject positief zijn, zal de dienst worden uitgebreid,” klinkt het bij De Sutter.