Dit artikel verscheen in De Standaard op 17 Mei 2019 op pagina 8.
'Het zijn geen milieubewegingen die zeggen dat we bepaalde stoffen moeten mijden. De adviezen komen van wetenschappers die er onderzoek naar voeren.'
Petra De Sutter, die als professor gynaecologie (UZ Gent) gespecialiseerd is in vruchtbaarheidsproblemen en die voor Groen de Europese lijst trekt, is opgezet met het nieuwe rapport van de Hoge Gezondheidsraad. 'Ik heb zelf nog meegewerkt aan onderzoek dat heeft aangetoond dat pesticiden de vruchtbaarheid van mannen verlaagt.'
Spermakwaliteit
'Er zijn zoveel stoffen waarvan we sterke aanwijzingen hebben dat ze schadelijk zijn. Zoals de hormoonverstorende stoffen. Ook van gsm-gebruik is geweten dat het niet ongevaarlijk is. Bij ratten is duidelijk aangetoond dat gsm-straling de spermakwaliteit doet dalen. Je zou kunnen zeggen dat het “maar” om onderzoek met ratten gaat, maar je kan ook mogelijke schade voorkomen door je gsm níét in je broekzak te steken en níét op je nachtkastje te leggen.'
'We blijven intussen maar horen dat er twijfel is over effecten bij de mens. Het doet me denken aan de discussie over tabak. Hoe lang werd er niet gezegd dat het niet helemaal zeker was dat sigaretten kankerverwekkend zijn?'
Lockdown in Brussel
De Sutter vindt dat op het vlak van gezondheid het voorzorgsprincipe veel sterker moet worden gehanteerd. 'Net zoals we dat doen als het om veiligheid gaat. Herinner u de lockdown in Brussel om een terroristische aanslag te voorkomen. Die lockdown had een enorme economische impact, maar iedereen vond de maatregelen gepast. Nog een voorbeeld: we laten onze kinderen niet op straat spelen als de auto's er heel hard rijden. Het is een kwestie van gezond verstand. Waarom zijn we minder streng als het om onze gezondheid gaat?'
Het rapport van de Hoge Gezondheidsraad stelt dat verdachte chemische stoffen alleen 'vrijgegeven' mogen worden voor breed gebruik als aangetoond wordt dat ze mensen niet schaden. Maar de Hoge Gezondheidsraad legt dus ook verantwoordelijkheid bij de individuele burger om zich te beschermen. Dat is volgens De Sutter net zo belangrijk als een strengere regelgeving. 'Niet om de mensen bang te maken. Maar om ook via de consument de druk te verhogen, zodat er iets verandert aan de samenstelling van producten.'
Copyright © 2019 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden