Nicolas Schmit, de Socialistische Luxemburgse kandidaat-commissaris voor "Jobs", legde op 1 oktober zijn examen af in het Europees parlement. Hoewel hij het geknipt cv had om deze belangrijke verantwoordelijkheid op te nemen, stelde hij de Groenen teleur tijdens de hoorzitting.
"Door op de vlakte te blijven over nieuwe wetgevende initiatieven, kreeg men de indruk dat hij rond de pot draaide. Schmit gaf zijn plannen niet bloot, hij ging geen centimeter verder dan wat hij reeds in zijn "mission letter" beschreven had. Op dit moment ligt de focus van zijn takenpakket op "Jobs", maar tijdens de hearing legden de europarlementsleden veel meer nadruk op sociale rechten. Dit toont aan dat de Europese burgers bekommerd zijn over hun sociale bescherming. Zijn takenpakket zou daarom beter aangepast worden naar "Jobs and Social Rights". We verwachten van hem concretere en ambitieuzere voorstellen die ons een betere sociale bescherming bieden. Vanuit het Europees Parlement zullen we hem hierop blijven wijzen", aldus Petra De Sutter (Groen).
Tijdens de hoorzitting stelden de Groenen de kandidaat-commissaris drie vragen, waarop driemaal een flauw antwoord op kwam. Over een eerlijkere Europese wetgeving voor minimumlonen bleef Schmit erg vaag. Hij wilde het zogenaamd "Framework Directive Minimum Income" snel nader bestuderen, maar stelde geen oplossingen voor en wilde zich niet vastpinnen om dit binnen de eerste 100 dagen rond te krijgen, ondanks het engagement van commissievoorzitster Ursula Von der Leyen. Hierdoor blijven mensen in armoede voorlopig in de koude staan.
Wat ketenaansprakelijkheid betreft (of in het Engels: European Law on Supply Chain Compliance) klonk zijn antwoord ook eerder ontwijkend. Hij wil bestaande wetgeving implementeren en verwijst naar de detacheringsrichtlijn. Controles en inspecties op de arbeidsmarkt zijn belangrijk voor hem, maar ook op nationaal niveau. Hij zal ogenschijnlijk geen nieuw initiatief nemen.
Tenslotte reageerde hij ook erg algemeen op de vraag naar een beter sociaal huisvestingsbeleid. Hij zei dat hij de European Social Housing Strategy zou integreren in zijn strijd tegen armoede, maar dat dit een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid was van de nieuwe Europese Commissie.
Echter, er waren ook een paar positieve antwoorden. Schmit wil een duidelijke definitie van platform werkers en is wil het statuut van zelfstandigen en werknemers geleidelijk aan gelijkschakelen. Iets wat in het programma van Groen staat. En ook wat kankerverwekkende stoffen betreft, engageerde hij zich. Preventie voor meer veiligheid en gezondheid op het werk is voor hem persoonlijk belangrijk. Alsook het tegengaan van brunouts en stress.
"Schmit zou een goede eurocommissaris zijn, maar voor zijn examen had hij iets meer uit de kast mogen halen. We hebben iemand gezien met weinig passie, weinig ambitie. Hij zal het sociale hart van Europa met andere woorden niet harder doen kloppen. Hij heeft ook geen enkele belofte gedaan voor bindende wetgeving."