Europese verkiezingen 2019 in de pers

Belang haalt drie zetels, Bart Staes verdwijnt uit Europa

Pagina 31
Sterkhouder van Groen is grootste slachtoffer op het Europese toneel.

Van onze redacteur Dominique Minten

BrusselOok voor het Europees Parlement is Vlaams Belang de grote winnaar. De partij pikt één zetel in van Open VLD en één van N-VA.

De voorbije vijf jaar was Gerolf Annemans de enige extreemrechtse vertegenwoordiger in Europa. Hij krijgt nu het gezelschap van Patsy Vatlet en Filip De Man. Vatlet is bij het grote publiek totaal onbekend, maar is een trouwe partijsoldaat van het eerste uur. Ook De Man is vooral een man van het verleden.

Dat Open VLD een zetel moet inleveren, is niet helemaal onverwacht. De liberalen profiteerden vijf jaar geleden volop van de populariteit van Guy Verhofstadt en haalden op het laatste nippertje drie zetels. Het geluk dat ze toen hadden, hebben ze nu niet meer. Dat betekent dat nieuwkomer Alicja Gescinska - de nummer drie op de lijst - het niet haalt. Naast Verhofstadt behoudt Hilde Vautmans haar zetel.

Ook de N-VA moet dus een zetel inleveren. Het slachtoffer wordt Mark De Mesmaeker. Hij had gehoopt dat lijsttrekker Geert Bourgeois voldoende aantrekkingskracht had, maar dat is dus niet het geval. Bourgeois haalt met 307.000 wel de meeste voorkeurstemmen (20.000 meer dan Guy Verhofstadt), maar dat was niet genoeg om de vierde zetel veilig te stellen. De Mesmaeker verdwijnt na twee termijnen uit het parlement. De zetels van nieuwkomer Assita Kanko en voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt waren sowieso veilig. Volgens Bourgeois moet de winst van Vlaams Belang gezien worden als een signaal dat de mensen meer bescherming willen van de grenzen.

De grootste Europese verliezer was gisteravond Bart Staes. De Europese sterkhouder van Groen liet het lijsttrekkerschap aan Petra De Sutter. Staes rekende erop dat Groen zeker een tweede zetel zou halen. Daarvoor moest de partij ongeveer 15 procent halen. Volgens opiniepeilers mocht dat geen probleem zijn, maar ook Europees bleef Groen onder de verwachtingen. Groen gaat weliswaar 2 procent vooruit, maar dat is niet voldoende voor een tweede zetel. Aan Franstalige kant slaagt Ecolo daar wel in.

CD&V verloor vijf jaar geleden haar derde zetel nipt aan de Open VLD. De twee zetels die het overhield, blijven behouden. Die gaan naar twee nieuwkomers op het Europese toneel, Kris Peeters en Cindy Franssen. Afscheidnemend eurocommissaris Marianne Thyssen gooide zich als lijstduwer nog eens in de strijd. Zij haalt waarschijnlijk veel voorkeurstemmen, maar ze keert zeker niet terug in het parlement. Zij stopt definitief met politiek.

En dan was er nog de SP.A. De sociaaldemocraten waren vijf jaar geleden al teruggevallen naar één zetel. Die was veilig en blijft behouden. Kathleen Van Brempt kan zich opmaken voor een derde opeenvolgende termijn.

In Wallonië wint de PTB een eerste Europese zetel. De MR en de PS verliezen een zetel, het CDH behoudt zijn ene zetel.


Zegetocht Vlaams Belang gaat verder in Europa

Ook in Europa boert Vlaams Belang goed. De partij gaat van 1 naar 3 zetels en is in het Europees Parlement even groot als N-VA, dat 1 zetel verliest. Ook Open VLD verliest een zetel. Alle andere Vlaamse partijen trappelen ter plaatse. “We hadden heel graag die tweede zetel binnengehaald”, reageert Groen-lijsttrekker Petra De Sutter.

De populistische politicus Matteo Salvini mag zich wat Vlaanderen betreft in de handen wrijven. De Italiaan wil een eurosceptische wind door Europa laten waaien en kan daarvoor rekenen op 3 zetels van Vlaams Belang. Twee meer dan gehoopt. Dankzij een score van 19,1 procent (+12,3%) mag lijsttrekker Gerolf Annemans twee nieuwe kandidaten meenemen naar Straatsburg.

Groen (12,4%) groeit wel met 1,8 procentpunt maar grijpt naast een felbegeerde tweede zetel. Daardoor lijkt oudgediende Bart Staes zijn plaats te verliezen aan lijsttrekker Petra De Sutter, die ook meer voorkeurstemmen kreeg. SP.A (10,2%) geeft terrein prijs, maar behoudt de zetel van Kathleen Van Brempt.

In de strijd om de voorkeurstemmen haalt Geert Bourgeois (N-VA) het. Met 305.000 heeft hij er fors meer dan de circa 286.000 van Guy Verhofstadt (Open VLD). Kris Peeters (CD&V) strandt op 225.000 voorkeurstemmen.

Opvallend: geen van hen van levert de partij zetelwinst op. Integendeel, N-VA (22,5%) blijft de grootste maar verliest een zetel.“We krijgen ook hier een tik. Dit moet gezien worden als een signaal dat de mensen bescherming willen aan de grenzen”, zegt Bourgeois.

Ook uittredend Europees fractieleider Verhofstadt kon niet verhinderen dat Open VLD (15,9%) een zetel moest inleveren. CD&V (14,5%) verliest terrein, maar behoudt wel 2 zetels. “Dat is gezien de omstandigheden een goed resultaat”, klinkt het bij Peeters.

Wat doet N-VA?

Nieuwkomer Assita Kanko (N-VA) trekt wellicht naar Europa. De vraag blijft vanuit welke fractie N-VA zal opereren. Vijf jaar geleden vond de partij onderdak bij de conservatieve ECR, opgericht door de Britse Tories. Maar het is afwachten of die fractie na de Brexit blijft bestaan.

Er lopen gesprekken met andere fracties, liet Mark Demesmaeker, vierde op de lijst, eerder al weten. “Het moeten democratische partijen zijn. Wij zien Europa graag, maar staan er kritisch tegenover.”

Franstalig België

Van de 21 Belgische zetels in het Europees Parlement werden er 9 in het zuiden van het land uitgedeeld. Wat in Vlaanderen niet lukte, lukte de communisten in Wallonië wel: PVDA-PTB haalde 14,5 procent wat lijsttrekker Marc Botenga een zetel oplevert.

PS (26,7%) blijft de grootste, maar verloor net als MR (19,3%) een zetel. Ecolo (19,8%) veroverde een zetel en heeft er nu 2. Met voormalig voorzitter Benoît Lutgen als lijsttrekker behoudt CDH een zetel. Ook in Duitstalig België ging de zetel naar de christendemocraten.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190527_04427048

Europese verkiezingsresultaten bevestigen federale en Vlaamse trend

Aan Nederlandstalige kant blijft N-VA het sterkst in het Europese parlement, met Vlaams Belang nipt tweede. Aan Franstalige zijde boeken Ecolo en PTB de grootste winst, maar blijft de PS op de eerste plaats.

Na winst in de federale en regionale verkiezingen komt de N-VA ook Europees als winnaar uit de bus. De Vlaams-nationalisten halen 22,5 procent van de Nederlandstalige stem, goed voor drie zetels in het Europese halfrond. De partij moet wel 4,2 procentpunten inleveren tegenover de Europese parlementsverkiezingen van 2014.

Het Vlaams Belang gaat er Europees dan weer op vooruit en herhaalt de aanzienlijke winst die het in de Kamer en het Vlaamse parlement neerzette: de extreemrechtse partij haalt 19,1 procent van de stemmen, niet veel minder dan de N-VA. Het VB boekt een winst van 12,3 procentpunten en haalt zodoende drie zetels binnen.

Op de derde plaats staat Open VLD: de Vlaamse liberalen halen 16 procent - een verlies van 4,4 procentpunten in vergelijking met vijf jaar geleden - en twee zetels. Dan volgt CD&V met 14,4 procent en eveneens twee zetels. De christendemocraten moeten 5,6 procentpunten inleveren tegenover eerdere Europese verkiezingen.

Groen boekt een lichte winst van 1,8 procentpunten en komt daarmee uit op 12,4 procent van de stemmen. De groenen halen niet de verhoopte twee zetels, wat betekent dat Europees oudgediende Bart Staes de fakkel doorgeeft aan lijsttrekker Petra De Sutter. Ook de Vlaamse socialisten van SP.A halen slechts één zetel binnen, met 10,2 procent van de stemmen, een verlies van 3 procentpunten. Daarna volgt nog de PVDA met 5 procent, die er met 2,6 procentpunten op vooruit gaat.

En dan de voorkeurstemmen. Afscheidnemend Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is nipt de populairste kandidaat voor het Europese parlement met 343.290 voorkeurstemmen. Europees parlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD), die graag voorzitter wil worden van de liberale fractie in het parlement, eindigt nipt op de tweede plaats met 342.460 voorkeurstemmen. Europees nieuwkomer Kris Peeters (CD&V), die afzwaait uit de federale regering, haalde 256.822 voorkeurstemmen.

Gerolf Annemans, die sinds 2014 als enige voor het Vlaams Belang in het parlement zetelt, haalt 207.054 voorkeurstemmen. Europees lijsttrekker voor Groen Petra De Sutter sluit de Nederlandstalige top vijf af met 143.377 voorkeurstemmen. Daarna volgt Europees parlementslid voor SP.A Kathleen Van Brempt (127.053).

Paul Magnette grote winnaar

Aan Franstalige zijde herhaalt zich eveneens het federale resultaat, met een sterke winst voor de socialisten en de groenen.

Hoewel de socialistische PS 2,6 procentpunten moet inleveren tegenover vijf jaar geleden, komt de partij als eerste uit de bus met 26,7 procent van de stemmen, goed voor twee zetels in het Europese parlement.

Ecolo staat op de tweede plaats met 19,9 procent van de stemmen. De Franstalige groenen boeken een winst van maar liefst 8,2 procentpunten.

De MR zit kort op de hielen van de groenen met 19,3 procent. De liberalen verliezen echter een zetel en 7,8 procent van de stemmen tegenover vijf jaar geleden. Op de vierde plaats staat de uiterst-linkse PTB, die er aanzienlijk op vooruit gaat: 14,6 procent van de stemmen met een winst van 9,1 procentpunten.

PS-lijsttrekker Paul Magnette, die 295.339 stemmen achter zijn naam kreeg, haalt 12,1 procent van de Franstalige stem. Daarmee doet hij het beter dan Bourgeois en Verhofstadt, die respectievelijk 8,07 en 8,05 van de Nederlandstalige stem halen.

Aan Duitstalige zijde haalt enkel Pascal Arimont van de christendemocratische CSP een zetel in het Europese parlement.

De grootste fractie in het Europese parlement blijft de Europese Volkspartij, die 178 zetels in de wacht heeft gesleept. De partij blijft daarmee de grootste fractie in het EP, zo blijkt zondagavond uit de eerste projectie gebaseerd op de officiële uitslagen in de lidstaten. De sociaaldemocratische S&D blijft de tweede met 152 zetels, maar samen zijn EVP en S&D dus hun meerderheid kwijt.

http://www.knack.be/nieuws/belgie/europese-verkiezingsresultaten-bevestigen-federale-en-vlaamse-trend/article-normal-1469145.html

Vlaams Belang scoort ook Europees

Pagina 11
Ook op Europees vlak doet het Vlaams Belang een goeie zaak. Bij Groen grijpt voormalig Europarlementslid Bart Staes naast een Europees zitje. Bij Open Vld mist ook Alicja Gescinska de boot.

Vlaams Belang haalt 22,48 procent van de Vlaamse stemmen op de Europese lijsten - en haalt daarmee drie zetels binnen, twee meer dan in 2014. Het brengt Gerolf Annemans, Patsy Vatlet en Filip De Man in het Europees halfrond.

Minder reden tot juichten hebben Open Vld en N-VA. Die dalen respectievelijk 4,5 procent en 4,19 procent. De liberalen gaan van drie naar twee zitjes, waardoor Guy Verhofstadt en Hilde Vautmans wel verkozen raken, maar filosofe en schrijfster Alicja Gescinska niet.

Bij N-VA gaan ze van vier naar drie zitjes. Voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois, mensenrechtenactiviste Assita Kanko en oud-minister van Financiën Johan Van Overtveldt gaan naar Europa. Ouwe getrouwe Mark Demesmaeker, sinds 1 februari 2013 in het Europees Parlement, mag thuisblijven. Demesmaeker hield zich in het Europees Parlement in de eerste plaats bezig met buitenlandse kwestie en mensenrechten. Hij heeft zich vooral geprofileerd op de Catalaanse zaak.

CD&V daalt weliswaar 5,50 procent, maar behoudt toch zijn twee Europese zitjes. Het stuurt Kris Peeters en Cindy Franssen naar Europa. Groen had gehoopt op twee zetels, maar kan dat niet waarmaken. De partij stijgt licht, met 1,72 procent, maar blijft steken op die ene zetel. Die is voor vruchtbaarheidsexperte Petra De Sutter. Die mocht, in tegenstelling tot vorige Europese verkiezingen, de lijst trekken. Bart Staes, al 20 jaar actief in het Europees Parlement en vaste lijsttrekker, mist nu dus de Europese trein. Staes staat bekend als een dossiervreter en was onder meer een luide stem in het ggo-debat. Al kwam hem dat ook op kritiek te staan van tegenstanders die vonden dat Staes te weinig oog had voor de wetenschappelijke consensus.

Ook sp.a verliest 3 procent, maar behoudt haar ene zetel. Die is voor Kathleen Van Brempt. Ook zij is een ouwe getrouwe in het Europees Parlement. Ze zetelt er al sinds 2000 en was de voorbije legislatuur ondervoorzitter van de sociaaldemocratische fractie.

De PVDA behaalt geen enkele Europese zetel.

Ook interessant

Federale ambtenaren ontvangen allereerste maaltijdcheques

28 feb 2024

‘Al twintig jaar lang is er geen echte loonsverhoging geweest voor federale ambtenaren. Vanaf van...

Onze nieuwe software zorgt er mee voor dat Leuvenaars hun kerstpakjes milieuvriendelijk thuiskrijgen

18 dec 2023

Minister van post Petra De Sutter (Groen) stelt software voor die Leuvense winkels helpt om kerst...

De Sutter neemt nieuwe maatregelen om meer mensen met handicap aan te nemen. ‘De grootste beperking voor mensen met een handicap, is hoe de omgeving erop reageert’

03 dec 2023

Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) helpt meer mensen met een handicap tijdens d...

Cookies op petradesutter.be

Groen gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de website goed te laten functioneren. Deze cookies verwerken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.

Als je daarvoor toestemming geeft, maken we ook gebruik van marketingcookies. Die stellen ons in staat om de website beter af te stemmen op jouw voorkeuren.

Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Voorkeuren aanpassen
Alle cookies accepteren