Aan Nederlandstalige kant blijft N-VA het sterkst in het Europese parlement, met Vlaams Belang nipt tweede. Aan Franstalige zijde boeken Ecolo en PTB de grootste winst, maar blijft de PS op de eerste plaats.
Na winst in de federale en regionale verkiezingen komt de N-VA ook Europees als winnaar uit de bus. De Vlaams-nationalisten halen 22,5 procent van de Nederlandstalige stem, goed voor drie zetels in het Europese halfrond. De partij moet wel 4,2 procentpunten inleveren tegenover de Europese parlementsverkiezingen van 2014.
Het Vlaams Belang gaat er Europees dan weer op vooruit en herhaalt de aanzienlijke winst die het in de Kamer en het Vlaamse parlement neerzette: de extreemrechtse partij haalt 19,1 procent van de stemmen, niet veel minder dan de N-VA. Het VB boekt een winst van 12,3 procentpunten en haalt zodoende drie zetels binnen.
Op de derde plaats staat Open VLD: de Vlaamse liberalen halen 16 procent - een verlies van 4,4 procentpunten in vergelijking met vijf jaar geleden - en twee zetels. Dan volgt CD&V met 14,4 procent en eveneens twee zetels. De christendemocraten moeten 5,6 procentpunten inleveren tegenover eerdere Europese verkiezingen.
Groen boekt een lichte winst van 1,8 procentpunten en komt daarmee uit op 12,4 procent van de stemmen. De groenen halen niet de verhoopte twee zetels, wat betekent dat Europees oudgediende Bart Staes de fakkel doorgeeft aan lijsttrekker Petra De Sutter. Ook de Vlaamse socialisten van SP.A halen slechts één zetel binnen, met 10,2 procent van de stemmen, een verlies van 3 procentpunten. Daarna volgt nog de PVDA met 5 procent, die er met 2,6 procentpunten op vooruit gaat.
En dan de voorkeurstemmen. Afscheidnemend Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is nipt de populairste kandidaat voor het Europese parlement met 343.290 voorkeurstemmen. Europees parlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD), die graag voorzitter wil worden van de liberale fractie in het parlement, eindigt nipt op de tweede plaats met 342.460 voorkeurstemmen. Europees nieuwkomer Kris Peeters (CD&V), die afzwaait uit de federale regering, haalde 256.822 voorkeurstemmen.
Gerolf Annemans, die sinds 2014 als enige voor het Vlaams Belang in het parlement zetelt, haalt 207.054 voorkeurstemmen. Europees lijsttrekker voor Groen Petra De Sutter sluit de Nederlandstalige top vijf af met 143.377 voorkeurstemmen. Daarna volgt Europees parlementslid voor SP.A Kathleen Van Brempt (127.053).
Paul Magnette grote winnaar
Aan Franstalige zijde herhaalt zich eveneens het federale resultaat, met een sterke winst voor de socialisten en de groenen.
Hoewel de socialistische PS 2,6 procentpunten moet inleveren tegenover vijf jaar geleden, komt de partij als eerste uit de bus met 26,7 procent van de stemmen, goed voor twee zetels in het Europese parlement.
Ecolo staat op de tweede plaats met 19,9 procent van de stemmen. De Franstalige groenen boeken een winst van maar liefst 8,2 procentpunten.
De MR zit kort op de hielen van de groenen met 19,3 procent. De liberalen verliezen echter een zetel en 7,8 procent van de stemmen tegenover vijf jaar geleden. Op de vierde plaats staat de uiterst-linkse PTB, die er aanzienlijk op vooruit gaat: 14,6 procent van de stemmen met een winst van 9,1 procentpunten.
PS-lijsttrekker Paul Magnette, die 295.339 stemmen achter zijn naam kreeg, haalt 12,1 procent van de Franstalige stem. Daarmee doet hij het beter dan Bourgeois en Verhofstadt, die respectievelijk 8,07 en 8,05 van de Nederlandstalige stem halen.
Aan Duitstalige zijde haalt enkel Pascal Arimont van de christendemocratische CSP een zetel in het Europese parlement.
De grootste fractie in het Europese parlement blijft de Europese Volkspartij, die 178 zetels in de wacht heeft gesleept. De partij blijft daarmee de grootste fractie in het EP, zo blijkt zondagavond uit de eerste projectie gebaseerd op de officiële uitslagen in de lidstaten. De sociaaldemocratische S&D blijft de tweede met 152 zetels, maar samen zijn EVP en S&D dus hun meerderheid kwijt.
http://www.knack.be/nieuws/belgie/europese-verkiezingsresultaten-bevestigen-federale-en-vlaamse-trend/article-normal-1469145.html
Vlaams Belang scoort ook Europees
De Morgen - 27 Mei 2019
Pagina 11
Ook op Europees vlak doet het Vlaams Belang een goeie zaak. Bij Groen grijpt voormalig Europarlementslid Bart Staes naast een Europees zitje. Bij Open Vld mist ook Alicja Gescinska de boot.
Vlaams Belang haalt 22,48 procent van de Vlaamse stemmen op de Europese lijsten - en haalt daarmee drie zetels binnen, twee meer dan in 2014. Het brengt Gerolf Annemans, Patsy Vatlet en Filip De Man in het Europees halfrond.
Minder reden tot juichten hebben Open Vld en N-VA. Die dalen respectievelijk 4,5 procent en 4,19 procent. De liberalen gaan van drie naar twee zitjes, waardoor Guy Verhofstadt en Hilde Vautmans wel verkozen raken, maar filosofe en schrijfster Alicja Gescinska niet.
Bij N-VA gaan ze van vier naar drie zitjes. Voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois, mensenrechtenactiviste Assita Kanko en oud-minister van Financiën Johan Van Overtveldt gaan naar Europa. Ouwe getrouwe Mark Demesmaeker, sinds 1 februari 2013 in het Europees Parlement, mag thuisblijven. Demesmaeker hield zich in het Europees Parlement in de eerste plaats bezig met buitenlandse kwestie en mensenrechten. Hij heeft zich vooral geprofileerd op de Catalaanse zaak.
CD&V daalt weliswaar 5,50 procent, maar behoudt toch zijn twee Europese zitjes. Het stuurt Kris Peeters en Cindy Franssen naar Europa. Groen had gehoopt op twee zetels, maar kan dat niet waarmaken. De partij stijgt licht, met 1,72 procent, maar blijft steken op die ene zetel. Die is voor vruchtbaarheidsexperte Petra De Sutter. Die mocht, in tegenstelling tot vorige Europese verkiezingen, de lijst trekken. Bart Staes, al 20 jaar actief in het Europees Parlement en vaste lijsttrekker, mist nu dus de Europese trein. Staes staat bekend als een dossiervreter en was onder meer een luide stem in het ggo-debat. Al kwam hem dat ook op kritiek te staan van tegenstanders die vonden dat Staes te weinig oog had voor de wetenschappelijke consensus.
Ook sp.a verliest 3 procent, maar behoudt haar ene zetel. Die is voor Kathleen Van Brempt. Ook zij is een ouwe getrouwe in het Europees Parlement. Ze zetelt er al sinds 2000 en was de voorbije legislatuur ondervoorzitter van de sociaaldemocratische fractie.
De PVDA behaalt geen enkele Europese zetel.
CATHY GALLE
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter