Op 26 november 2019 kwam ik op tegen de zogenaamde "LGBT-vrije zones" in Polen.
Bekijk hier mijn tussenkomst in de plenaire vergadering van het Europees Parlement:
I don’t see this as the fight of me or ‘my community’.
— Petra De Sutter (@pdsutter) November 27, 2019
Because those who oppress LGBT rights,
also oppress women’s rights,
migrants' rights,
human rights,
rights.
I don’t see this as the fight of me,
I see this as the fight of humanity.
✊👨🦰🏳️🌈🧕🇪🇺👩🇧🇪🙏 pic.twitter.com/nuDOzxX3XY
In Polen hebben reeds 87 lokale besturen (gemeenten, provincies en regio's) hun wet aangepast en zichtzelf "LGBTI-vrij" verklaard dit jaar. Deze vorm van repressie tegen holebi, trans en intersex personen kadert binnen een bredere strategie van conservatieve krachten. In polen is er sprake van toenemende discriminatie bij de overheid, een verbod op het organiseren van prides of het saboteren van sensibiliseringsacties zoals Rainbow Friday.
"We mogen onze verworven rechten niet als vanzelfsprekend beschouwen. Geweld en discriminatie tegen minderheden is en blijft onaanvaardbaar. We moeten op Europees niveau, samen met andere minderheden, een halt roepen aan deze schendingen van de mensenrechten en de rechtstaat in de hele Europese Unie beter beschermen", aldus Petra De Sutter, lid van het Europees Parlement voor Groen. "Vandaag ontmoette ik verschillende activisten uit Polen en Litouwen om mijn steun te betuigen. In het Europees parlement houden we ook een debat en midden december zullen we een resolutie stemmen om de Poolse regering duidelijk te maken dat LGBTI-haat geen plaats heeft in Europa."
Het groeiende aantal aanvallen op de LGBTI-gemeenschap beperkt zich niet tot Polen. De zogenaamde anti-gender-ideologie is ook aanwezig in andere EU-landen. Daarenboven wordt repressie niet serieus genomen door de autoriteiten, waardoor slachtoffers gevaar lopen, zoals recentelijk het geval was in Hongarije. Ook in Litouwen bestaat er sinds 2013 een anti-propagandawet die wordt gebruikt om de LGBTI-gemeenschap het zwijgen op te leggen. Ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Finland neemt het aantal gevallen van geweld en discriminatie helaas toe.
Ontmoeting met Poolse activisten die vechten tegen repressie vd LGBT-gemeenschap in Polen. 🏳️🌈
— Petra De Sutter (@pdsutter) November 26, 2019
In scholen mag er niet meer over seksuele geaardheid gesproken worden en regio’s/steden roepen LGBT-vrije zones uit. 😞
Vandaag debat en in december resolutie in @EP_Belgium. ✊🏻@groen pic.twitter.com/DBNzH1vswV
Op 28 november 2019 verscheen dit artikel in De Morgen.
"Dit (debat) katapulteert me terug naar mijn kindertijd, toen ze mij zeiden dat je niet anders mocht zijn. Het heeft me een half leven gekost om mezelf daarvan te bevrijden." Het Belgische Europarlementslid Petra De Sutter (Groen), zelf transgender, oogstte applaus met haar tussenkomst in de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Ze sloot een debat af dat op zijn zachtst gezegd erg pittig was. Het Parlement kwam samen over de discriminatie en haatzaaiende uitlatingen tegen lgbt's in Polen en de "lgbt-vrije zones".
Dit voorjaar verlegde de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) haar aandacht van het migratiethema naar de holebi's en transgenders. Partijleider Jaroslaw Kaczynski had het over de "lgbt-ideologie", een "bedreiging voor de Poolse identiteit, voor onze natie, voor haar voortbestaan en dus voor de Poolse staat". Een campagnebeeld toonde een paraplu met het partijlogo die een gezin beschermt tegen een regenboog, het symbool van de holebigemeenschap. PiS kreeg daarbij de steun van conservatieve katholieke geestelijken.
De etterbuil barstte deze zomer helemaal open. De conservatieve publicatie Gazeta Polska verspreidde in juli stickers onder haar lezers met daarop een doorkruiste regenboogvlag met het opschrift: 'lgbt-vrije zone'. Burgers, zoals handelaars of horeca-eigenaars, kunnen zo hun eigen lgbt-vrije zone creëren. Maar ook lokale besturen, vooral waar PiS aan de macht is, verklaarden hun stad of zelfs provincie "vrij van de lgbt-ideologie". Deze zomer waren er al dertig lgbt-vrije zones. Ze zijn op dit moment nog vooral symbolisch, want het is niet zo dat Poolse holebi's en transgenders vervolging riskeren als ze zich toch in zo'n zone wagen en uiten.
"Het creëert een klimaat van onverdraagzaamheid", zegt De Sutter. Bij een mars voor lgbt-rechten in juli in het Poolse Bialystok werden de deelnemers bekogeld met stenen, voetzoekers en flessen. Ondanks de zware politie-aanwezigheid geraakten verschillende deelnemers ernstig gewond. Dit najaar kon de politie een poging tot aanslag met een bom verijdelen bij een mars in Lublin en mesaanvallen bij een mars in Wroclaw.
Het Europees Parlement werkt nu aan een resolutie tegen de homohaat en de lgbt-vrije zones waarover het in december een stemming houdt. Een debat in de plenaire vergadering van het Parlement moest daarvoor het startschot geven.
"We moeten verder gaan dan het enkel veroordelen", zei de Nederlandse Sophie in 't Veld, van de sociaal-liberale D66. "Het is een aantasting van mensenrechten en een aantasting van internationaal recht, en het heeft geen plaats in de EU. Het moet stoppen."
Zowel De Sutter als In 't Veld willen dat naast het Parlement ook de Europese Commissie stappen zet tegen Polen. De Eurocommissaris Cecilia Malmström liet duidelijk verstaan in het Parlement dat discriminatie, intolerantie en geweld op basis van seksuele oriëntatie of genderidentiteit tegen de fundamentele waarden van de unie zijn. Ze zei dat de Europese Commissie zal "blijven vechten voor lgbti-rechten in Polen en elders", maar vermeldde geen concrete acties. Na navraag bij haar woordvoerder blijkt dat de Commissie voorlopig geen stappen onderneemt.
Luidkeels verzet
Het viel op dat er in het Europees Parlement vrij grote eensgezindheid was over het thema, maar dat één fractie zich meermaals luidkeels verzette tegen het Europese initiatief. Spaanse, Bulgaarse en Poolse leden van de conservatieve ECR-fractie vinden dat Europa zich niet te moeien heeft. De Poolse Beata Kempa vindt dat Europa daarentegen aandacht moet hebben voor wat ze "de discriminatie" noemt tegen christenen in haar land. De Bulgaar Angel Dzhambazki vond dat het debat "een crescendo van lgbti-propaganda" had bereikt. "Polen, Hongarije en Bulgarije irriteren u mateloos en ik weet ook waarom", zei Dzambazki. "Omdat we in deze landen nog geloven dat het gezin een vrijwillig verbond is tussen man en vrouw."
De Europarlementsleden van N-VA maken ook deel uit van deze ECR-fractie. In tegenstelling tot bovengenoemde ECR-leden noemt de N-VA zichzelf een voortrekker in de strijd tegen discriminatie op basis van geaardheid. De woordvoerder van Europarlementslid Geert Bourgeois herhaalt dat standpunt in een mededeling en voegt eraan toe dat de partij de resolutie zal beoordelen op basis van haar principes en dus ook eventueel voor stemmen. De N-VA benadrukte in het verleden ook al dat de ECR haar leden de vrijheid garandeert om te stemmen. "N-VA handelt, stemt en communiceert overeenkomstig haar eigen programma", zegt de woordvoerder van Bourgeois nog. "Zonder terughoudendheid."
Er kwam geen antwoord meer op de vraag waarom noch Bourgeois, noch Kanko, noch Van Overtveldt zich dan lieten horen in het debat. "Dat is op zijn minst een gemiste kans", zegt Piet De Bruyn, Vlaams Parlementslid bij N-VA en coördinator van het N-VA-regenboognetwerk. "Verder wil ik me niet uitspreken over het werk van mijn collega's in Europa. Ze zullen wel een grondige reden hebben."
https://twitter.com/pdsutter/status/1199619562821558272?s=20
https://twitter.com/pdsutter/status/1199619562821558272?s=20https://twitter.com/pdsutter/status/1199619562821558272?s=20https://twitter.com/pdsutter/status/1199619562821558272?s=20
https://twitter.com/pdsutter/status/1199619562821558272?s=20
Op 23 oktober 2019 was ik solidair met progressieve leerkrachten en activisten in Polen die voor diversiteit in de klas opkomen. Daarom tekende ik onderstaande brief mee.
MEPs send a solidarity statement to participants and organisers of Rainbow Friday in Poland
23 October 2019
Ahead of the 2019 edition of Rainbow Friday in Poland, Members of the LGBTI Intergroup send a letter to express their solidarity with organisers and participants.
Dear students, teachers and school staff in Poland,
Ahead of Rainbow Friday 2019, we want to send you our heartfelt support. We sincerely wish for this 2019 edition to reach as many schools and educational settings as possible, in a peaceful and respectful environment.
At a time where bullying, violence and discrimination against LGBTI children and children in Rainbow Families are all too common, we can only support initiatives like Rainbow Friday.
As representative of EU citizens, it is our duty to remind Member States and EU institutions that educational settings should be safe and inclusive for everyone, including those who identify as LGBTI. We believe that inclusive and quality education for all is a matter of human rights, but also key to create global peace and prosperity, as shows its inclusion into the Sustainable Development Goals.
Many times, the European Parliament has taken a stand against LGBTI-phobia in schools and called on EU Members States to tackle bullying and violence against LGBTI children and children in Rainbow Families. It has also called on Member States and EU institutions to promote gender and LGBTI equality in education in multiple reports and resolutions.
However we must stress that it is also thanks to initiatives like Rainbow Friday, raising awareness and promoting respect and tolerance on the ground, that we can hope to “leave no one behind” when it comes to education.
Therefore we want to thank you and congratulate you for your brave commitment to making schools in Poland safer and more inclusive for everyone for the past four years. It takes courage to stand up publicly for human rights and inclusive education.
Rest assured that on Friday 25 October, we will be thinking of you and supporting you all from across Europe.
Sincerely,
Terry Reintke MEP, Co-President of the LGBTI Intergroup
Tanja Fajon MEP, Vice-President of the LGBTI Intergroup
Sirpa Pietikainen MEP, Vice-President of the LGBTI Intergroup
Marie Toussaint MEP
Alexandra Louise Phillips MEP
Sylwia Spurek MEP
Clare Daly MEP
Barbara Gibson MEP
Brando Benifei MEP
Julie Ward MEP
Dietmar Köster MEP
Gwendoline Delbos-Corfield MEP
Seb Dance MEP
Karen Melchior MEP
Nicolae Stefanuta MEP
Rosa D'Amato MEP
Milan Brglez MEP
Frédérique Ries
Maria Walsh MEP
Alex Agius Saliba MEP
Tilly Metz MEP
Kim van Sparrentak MEP
Manuel Bompard MEP
Radka Maxová MEP
Josiane Cutajar MEP
Vera Tax MEP
Marianne Vind MEP
Pina Picierno MEP
Robert Biedroń MEP
Rasmus Andresen MEP
Isabella Adinolfi MEP
Jackie Jones MEP
Agnes Jongerius MEP
Evin Incir MEP
Miapetra Kumpula-Natri MEP
Kathleen Van Brempt MEP
Sira Rego MEP
Alice Kuhnke MEP
Irene Tolleret MEP
Petra de Sutter MEP
Sandor Ronai MEP