Europa is in de ban van het Coronavirus en het lijkt erop dat dat nog even zo zal blijven. De focus de laatste weken lag hoofdzakelijk op wat overheden doen om het virus terug te dringen, waarbij elke EU-lidstaat vooral op zichzelf lijkt terug te plooien, elk met een eigen, soms gelijklopende, maar even vaak verschillende aanpak. De EU kreeg daarbij al heel wat kritiek te verduren. Van overal kwam de roep om een gecoördineerde aanpak, maar het beeld dat van de EU kwam bovendrijven was dat van een verlamde Unie, bestaande uit kibbelende lidstaten die elkaar niks gunnen.
Maar klopt dat wel? Is de EU echt verlamd of onzichtbaar? Of is de kritiek terecht? In Podvis, een podcast van VRT NWS, gaat Gijs Ramboer op zoek naar antwoorden bij professor Europese politiek Steven Van Hecke, professor Europese economie Filip Abraham, en Europarlementsleden Cindy Franssen (CD&V) en Petra De Sutter.
'De EU krijgt meestal, en zeker in crisissituaties zoals nu, de zwarte piet toegeschoven voor onpopulaire beslissingen, terwijl bij successen de nationale ministers de pluimen op hun eigen hoed steken. Dat is het drama van de Europese architectuur.'
Beluister hier de volledige podcast:
PODVIS - Is de EU de grote afwezige in de strijd tegen het coronavirus?