Het gezamenlijk Europees migratiebeleid staat donderdag 28 juni 2018 hoog op de agenda van de European Council. Premier Michel zal er met andere staatshoofden onderhandelen over de hervorming van het Europees asielbeleid (Common European Asylum System, CEAS). Het doel is om dringende oplossingen te vinden voor de migratiedruk op landen zoals Italië, een land dat recent nog de reddingsboten MS Aquarius en MS Lifeline weigerde en bijgevolg de internationale verplichting om mensen op zee te redden niet nakwam. Petra De Sutter (Groen), senator en parlementslid in de Raad van Europa, vraagt premier Michel om streng toe te zien op de naleving van de mensenrechten op de Europese top.
« Het redden van mensen in nood in de Middellandse zee staat los van de asielprocedure die volgt. Europa moet een prioriteit maken van reddingsacties en zich niet verschuilen achter landen zoals Hongarije die enkel oog hebben voor controle. De toevloed van migranten moet gecoördineerd worden, maar niet ten koste van mensenlevens » zegt De Sutter. « Sinds 2018 zijn er reeds 960 vluchtelingen verdronken in de Middellandse zee. Dit is twee keer zoveel als vorig jaar. »
De Sutter vraagt premier Michel ook om op de EU-top te pleiten voor een versnelde toetreding van de EU tot het mensenrechtenverdrag. Hoewel de landen van de EU dit verdrag hebben getekend, deed de EU dit nog steeds niet.
« Dit toetredingsproces is al jaren bezig, maar de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft maandag beloofd aan de secretaris-generaal van de Raad van Europa, Thorbjørn Jagland, om het te versnellen. Ik hoop dat Juncker op premier Michel kan rekenen, » aldus De Sutter.