De Sutter geeft sociale economie meer kansen
De komende jaren zal de federale overheid meer maatwerkbedrijven inschakelen. Dat maakte minister De Sutter bekend tijdens een bezoek aan het bedrijf Passwerk. Ze maakt het bedrijven uit de sociale economie makkelijker om een opdracht te kunnen binnenhalen. ‘Minder dan één procent van het budget van wat de federale overheid centraal aankoopt, gaat naar producten of diensten van maatwerkbedrijven. Het wordt dringend tijd dat de federale overheid de deuren wagenwijd openzet voor andere bedrijven.’ Het nieuwe aankoopbeleid werd door de ministerraad eind vorig jaar goedgekeurd en start in 2022.
De Sutter haalt dat percentage erbij om te illustreren dat er forse verbeteringen mogelijk zijn. ‘De federale overheid koopt jaarlijks centraal voor meer dan 150 miljoen euro goederen en diensten. Dat gaat van voertuigen, meubilair en textiel tot ICT-materiaal en afvalophaling enzovoort. Nu zien we maatwerkbedrijven of andere werkgevers uit de sociale economie zelden opduiken wanneer de federale overheid aankoopt,’ stelde De Sutter vast.
Daar verandering in brengen, is een onderdeel van een nieuwe aankoopstrategie die vanaf dit jaar uitgevoerd wordt. ’Milieu, sociale en ethische aspecten, innovatie en duurzaamheid zijn daarbij de rode draad. Wat mij betreft is de overheid het uithangbord van de inclusieve samenleving. Dat weerspiegelt zich overal, ook in ons aankoopbeleid. Door meer samen te werken met de sociale economie stimuleren we ook kansengroepen op de arbeidsmarkt,’ vult ze aan.
De sociale economie in België stelt ongeveer 40.000 mensen tewerk, het grootste deel daarvan is aan de slag in maatwerkbedrijven.
‘Kleinere contracten
De Sutter merkt dat bedrijven waar mensen met een handicap aan de slag zijn vaak uit de boot vallen in het federale aankoopbeleid. ‘De federale overheid moet vaak raamcontracten afsluiten met firma’s voor de leveringen van goederen en diensten. Voor een plaatselijk en klein maatwerkbedrijf is deelnemen aan zo’n groot raamcontract meestal geen haalbare kaart. Daarom leggen we domeinen vast waar zo’n groot raamcontract niet meer hoeft. Voor dat type opdrachten kunnen federale overheidsdiensten dan perfect aankloppen bij bijvoorbeeld lokale maatwerkbedrijven.’
De Sutter denk aan producten en goederen ‘als drukwerk, groenwerk, verpakkingen van bijvoorbeeld mondmaskers, schilderwerken, onderhoudswerken, fietsherstellingen, maar ook consultancy voor het uittesten van software. Zo kan het bijvoorbeeld evengoed zijn dat de tool waarmee we belastingen aangeven getest werd door mensen met een autismespectrumprofiel.’
Bekend is bemind
‘Om de sociale economie een extra duw in de rug te geven, wil ik de mensen die voor de federale overheid aankopen, leiden naar bedrijven uit de sociale economie. Ze weten vaak niet waarvoor ze terecht kunnen bij bijvoorbeeld maatwerkbedrijven. Om die bekendheid te verhogen, krijgen ze een inventaris van de maatwerkbedrijven en hun expertise. Daarnaast zullen we onze medewerkers wijzen op de meerwaarde van de samenwerking met maatwerkbedrijven.’
‘Door de federale overheidsdiensten uitdrukkelijk de weg te wijzen naar bedrijven uit de sociale economie, maken we niet alleen werk van een duurzamere manier om aankopen te doen, zo geven we ook werk aan mensen die moeilijk hun plek vinden in de reguliere arbeidsmarkt,’ zegt ze tot slot.