Persbericht
EU klimaatwet: minstens 55% minder CO2 uitstoot tegen 2030 nodig
Volgens het laatste IPCC rapport hebben we nog maar 10 jaar tijd om de ommekeer te maken en om de doelstelling van het Parijsakkoord om de temperatuursstijging te beperken tot 1,5° te realiseren. "Zonder wettelijke bindende klimaatdoelstelling tegen 2030 zal Europa nooit klimaatneutraal zijn tegen 2050" vervolgt Petra De Sutter.
Het jaar 2020 is een beslissend jaar voor het klimaat. In november vindt de volgende klimaatconferentie plaats in Glasgow en in september vindt de EU-China top plaats in Leipzig. Veel hangt af van deze twee continenten, want de EU en China moeten de wereld op sleeptouw nemen. Net als VS en China voor het Parijsakkoord deden. De EU moet daarom tijdig klaar zijn met verhogen van haar doelstelling voor 2030.
De Europese klimaatwet mag geen afleidingsmanoeuvre worden voor treuzelaars. Op dit moment is België een klimaattreuzelaar: zowel net klimaatplan 2030 als 2050 bleven onder de lat. "België kan als land het meeste voordeel halen bij een ambitieus klimaatbeleid: dit levert tegen 2030 netto 60.000 bijkomende jobs op. Er is dan ook een federale regering nodig die klimaatambitie toont en de voordelen van de transitie grijpt" zegt Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid voor Groen.
Andere lidstaten namen reeds het voortouw en mikken op klimaatneutraliteit in 2035 (Finland), 2040 (Oostenrijk), 2045 (Zweden) en 2050 (Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland, Portugal).