Meer investeringen in gezondheidszorg, onderzoek en groene transitie nodig
De Europese Raad kwam op dinsdag 21 juli tot een akkoord over de meerjarenbegroting en het herstelfonds. Het Europees parlement heeft echter het laatste woord over de meerjarenbegroting en zal vandaag zijn goedkeuring hoogstwaarschijnlijk nog niet geven. "Om klaar te zijn voor de toekomst moet Europa de prioriteit leggen bij gezondheidszorg, onderzoek en de groene transitie. De investeringen die de staatshoofden schrapten, wil het parlement herbekijken. Het kan niet zijn dat men geen lessen trekt uit de coronacrisis. We moeten nú investeren in een groene toekomst voor de komende generaties en klaar staan voor de volgende pandemie," vindt Petra De Sutter. De resolutie "MORE for Europe" van EPP, S&D, RE, Greens/EFA, GUE/NGL hierover ligt donderdag ter stemming. MORE staat voor a Multiannual financial framework, an Own resources system and a REcovery plan for Europe.
"Hoewel het bedrag van 750 miljard euro voor het herstelfonds historisch is, liggen de inhoudelijke prioriteiten in de meerjarenbegroting niet helemaal in de juiste richting," zegt Petra De Sutter. "De staatshoofden investeren te weinig in de helden van de coronacrisis en bereiden zich niet voor op een mogelijk volgende pandemie. Het lijkt alsof men uit de eerste coronagolf niets geleerd heeft. Investeringen in de gezondheidszorg, onderzoek en de groene transitie hadden de EU kunnen versterken, maar verdwijnen in het voorstel van de Raad op de achtergrond."
De gemeenschappelijke resolutie slaat alarm over deze belangrijke "flagship" programma's. Men loopt nu het risico dat middelen voor gezondheidszorg vanaf 2021 onvoldoende hoog zullen zijn. Het gevaar is ook dat de Green Deal an de Digitale Agenda ondermijnd worden. Daarom vraagt de resolutie om programma's zoals EU4health, InvestEU, Horizon Europe, Just Transition Fund te vrijwaren (§14). Volgens het Groene Europees parlementslid werden deze cruciale fondsen net erg afgezwakt onder druk van de vier vrekkige landen (Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden, met steun van Finland).
De resolutie vraagt ook om groene uitgaven op de voet te monitoren (§15). Dat voortaan 30% in plaats van 25% van de begroting in lijn moet zijn met de klimaatdoelstellingen is positief, maar aan de overige 70% zijn geen groene voorwaarden verbonden. Het "do not harm" principe verankeren moet dit tegengaan. De resolutie vraagt ook een bijkomende 10% investeringen in biodiversiteit.
Meer info:
- Petra De Sutter lichtte haar standpunt toe in De Ochtend op Radio 1. U kan het hier herbeluisteren: https://radio1.be/programma/de-ochtend/radioitem/petra-de-sutter-groen-onbegrijpelijk-dat-europa-snoeit-het-gezondheidsprogramma/23562
- De resolutie vindt u hier: https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-submitted.html?tabType=motions
- De definitieve stemresultaten worden donderdag om 17u verwacht.
- Petra De Sutter sprak tijdens het plenair debat. U kan het hier herbekijken: https://twitter.com/pdsutter/status/1286262734301147136