Miljarden winsten terwijl mensen zich blauw betalen? Een woonbonus voor iemands zoveelste buitenverblijf of verhuurappartement? Belastingvoordelen voor grote bedrijven?
Dat valt simpelweg niet meer te verdedigen. En daarom was de inzet van de begrotingsgesprekken, die we vandaag afgerond hebben, torenhoog. Ons akkoord pakt alvast enkele van deze oneerlijkheden aan.
Om de energiefactuur te verlagen, legde Tinne namelijk een straf voorstel op tafel om de woekerwinsten van energiegiganten te laten terugvloeien naar de gezinnen. Dit ambitieus plan, dat er quasi onmiddellijk na het Europese startschot kwam, gaat overigens veel verder dan wat Europa zelf suggereerde. Ons land zal namelijk al winsten afromen van zodra de elektriciteitsprijs boven de €130 per megawattuur piekt, in plaats van dat pas vanaf €180/MWh te doen. Ook voor de megawinsten uit het voorbije jaar zal een bijdrage gevraagd worden, en ook de oliesector ontspringt de dans niet.
Daarnaast gaan we de belastingen eerlijker verdelen. Dit doen we door de woonbonus op een tweede, derde, vierde, … woning te schrappen. Het is onverdedigbaar dat mensen geen bonus krijgen bij de aankoop van hun eerste woning, maar wel korting krijgen op hun buitenverblijf. Deze oneerlijke fiscale korting schrappen we nu. Ook voor grote bedrijven en banken zullen de bijdrages stijgen, en tegen januari volgend jaar maakt deze regering werk van een verdere structurele fiscale hervorming.
En ook de politiek doet een duit in het zakje. We knippen in de ministerlonen en de senaat, de parlementen en de partijen zullen eveneens een inspanning moeten doen. Politieke soberheid is op z’n minst gepast in deze moeilijke tijden.
Meld je aan voor mijn e-mails en blijf op de hoogte
Dit begrotingsakkoord bevat uiteraard nog vele andere maatregelen: we zullen 3 miljard extra investeren in het spoor, we voorzien meer middelen om mentale gezondheid op het werk beter te bewaken en we zullen de accijnzen op elektriciteit en gas hervormen, zodat duurzaam verwarmen op termijn goedkoper wordt.
Bovendien houden we de koopkracht van ons overheidspersoneel op peil, omdat een sterke overheid belangrijk is in tijden van crisis. In het komende jaar zal Tinne daarenboven het sociaal energietarief automatisch toekennen aan wie er recht op heeft, en ervoor zorgen dat de mensen met de minste middelen het meeste steun krijgen.
Maar het allerbelangrijkst is dat we vandaag een begroting presenteren die onze gezinnen niet in de kou laat, die ieders koopkracht zal versterken en die de energiefactuur zal verlagen. Daar heb ik de afgelopen dagen (en nachten), samen met Tinne, hard voor gevochten. En voor die rechtvaardige samenleving zal ik altijd blijven strijden.