De Sutter reageert op de nieuwe spelers die hun intrede doen: ‘Meer concurrentie kan de sleutel zijn naar lagere telecomtarieven. De prijzen in België om te surfen op het internet, telefoneren en tv-kijken zijn nu bij de hoogste van Europa. De veiling van de 5G-licenties betekent de intrede van Citymesh en NRB. Zij kunnen zorgen voor lagere prijzen voor de klant en innovatieve bedrijfstoepassingen,’ klinkt het bij De Sutter.
Citymesh kocht tijdens de veiling voldoende spectrum om een volwaardige telecomspeler te worden op de Belgische consumentenmarkt (B2C). NRB focust zich daarentegen op bedrijfstoepassingen, zoals in de gezondheidszorg of voor grote industriële sites (B2B).
De Sutter wijst erop dat de veiling inkomsten opbrengt voor de federale overheid. ‘De extra inkomsten kunnen we gebruiken om een digitale inhaalbeweging te maken. België bungelt in Europa nu nog achteraan als het gaat over 5G. We gebruiken een deel van de inkomsten om deze achterstand met de buurlanden in te halen door 5G-toepassingen te subsidiëren. Op die manier versnellen we de uitrol en stimuleren we technologische innovatie in België.’
Doorbraak supersnel internet
De Sutter is tevreden dat na drie jaar stilstand er eindelijk zicht is op supersnel internet. ‘Dit dossier lag jaren stil en vertraagde door onenigheid over de verdeling van de opbrengsten tussen de federale overheid en de gemeenschappen. Door de komst van de vierde speler kan ik nu echt spreken van een doorbraak,’ onderlijnt ze.
De minister van Telecom wijst erop dat de uitrol van de 5G allicht start binnen enkele maanden. ‘De uitrol voor het grote publiek start wellicht binnen enkele maanden, maar dat is afhankelijk van de telecomspelers zelf. In grote steden zien we hier en daar dat het 4G-netwerk verzadigd is waardoor het internet vertraagt. De komst van 5G zal dit oplossen,’ zegt ze tot slot.