Thema vandaag was: wat willen jullie als liefhebbers van Europees, groen beleid, graag op de agenda van het Europanetwerk zien? Het eerste, meest gegeven antwoord was dus: klimaat. “We willen beter begrijpen welke rol Europa speelt”, luidt het. "Ook moeten we onze kritiek op het bestaande emissiesysteem verharden", zegt een ander.
Kan Europa een voortrekkersrol nemen voor regio’s en landen die achter blijven, zoals Vlaanderen? Fiscaliteit is een belangrijke hefboom, vond iedereen. Kan Europa daar geen rol spelen, wil iemand weten. Op die vragen zoeken we de volgende bijeenkomsten een antwoord. En wel snel. Tijdens de eerstkomende bijeenkomst, op zaterdag 14 maart fileren we de klimaatwet van deze Europese Commissie. Petra De Sutter nodigt daarvoor experten uit. Meer concrete informatie volgt.
Sociaal dan. Momenteel zijn er weinig paneuropese sociale standaarden. Het vrij verkeer verdringt sociale normen, dat evenwicht moeten we herstellen. Er zijn al wat sociale indicatoren. Moeten we die niet wat promoten, vragen sommigen zich af? Maar de kennis rond sociaal Europa is nu te beperkt. Het netwerk vraagt een kennisdag. Ander concreet voorstel is een studiemoment rond de Europese detacheringsregeling.
Rond Economie wordt het denkwerk concreet. Prompt schuiven enkele netwerkleden 4 dossiers naar voor: fiscaliteit, groei versus geluk, besparingsbeleid en de 3% norm, en Europese erkenning voor de nieuwe coöperatieve bankmodellen.
Energie dan. Groen is erg gekant tegen kernenergie, maar bij andere groenen lijkt dit minder het geval. Kunnen we dat eens in kaart brengen en die uitnodigen? We nodigden toch al groenen uit op het Zomerweekend. Vorig jaar waren Finnen en Duitsers te gast. Dus ja: dat kan!
Anderen opperen de veel gehoorde klacht dat over de energie-unie, net als over andere thema’s, weinig informatie doorstroomt van Europese gremia richting België. Daarnaast is ook een kennismoment over de energie transitie een concreet verzoek.
De netwerkleden zetten het thema Buitenlandse Zaken op de vijfde plaats. “Er is heel wat expertise bij de leden van het netwerk, dat willen we gebruiken.” Kunnen we niet eens diplomaten uitnodigen, vraagt iemand. Andere ideeën zijn: inzetten op samenwerking met de Global Greens. Enkelen zetten duidelijke dossiers en discussies op de agenda, zoals Wat met Europees leger? Moet Groen niet strijden voor een eengemaakt beleid rond Buitenlandse Zaken, cybersecurity, de EU versus landen of machtsblokken zoals Rusland, China en de Westelijke Sahara. En, als actiepunt: weg met unanimiteit op dit domein.
foto van Herman Sleebus
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter