De Groenen in het Europees Parlement roepen de Europese Commissie en de Europese Raad op tot een gecoördineerde en sterke reactie van de EU op de corona-viruscrisis.
Petra De Sutter (Europarlementslid – Groen): "We hebben meer dan ooit een gecoördineerde Europese reactie nodig om de uitdaging van deze wereldwijde pandemie het hoofd te bieden. We moeten ons concentreren op de bescherming van de meest kwetsbaren; van degenen met een hoog risico zoals dakloze of sociaal geïsoleerde personen, tot vluchtelingen die in overvolle kampen met heel weinig medische omkadering als een muis voor de kat zijn.”
De Groenen verwelkomen de inspanningen van de Commissie en Raad om ervoor te zorgen dat de lidstaten nauwer samenwerken en dat geen enkele lidstaat er alleen voor komt te staan.
“Ook onze interne markt moet worden beschermd om de toeleveringsketens open te houden en ervoor te zorgen dat onze retailers en gezondheidsstelsels de bevoorrading krijgen die zij nodig hebben, met name medische benodigdheden. De eengemaakte markt moet er zijn in goede en in slechte tijden. Het lijkt misschien begrijpelijk dat Lidstaten hun grenzen sluiten, uit gezondheidsoverwegingen. Maar we zijn – ook voor het garanderen van onze gezondheid – afhankelijk van elkaar door onze economische verwevenheid.”
“De onvermoeibare inspanningen van artsen, verpleegsters en eerstelijnshelpers, maar ook mensen die in supermarkten of openbare diensten werken, moeten onze volledige steun genieten. We moeten er tevens voor zorgen dat de gezondheidszorg en de socialezekerheidsstelsels over voldoende middelen beschikken om deze ongekende uitdaging het hoofd te kunnen bieden. Voor degenen die hun baan verliezen door ziekte of sluiting van bedrijven of inkomsten verliezen vanwege onzekere arbeidsomstandigheden, moet Europa bijspringen.”
Daarom vragen de Groenen dat de Europese ministers van Financiën alle Europees beschikbare instrumenten mobiliseren om de landen die onmiddellijke hulp nodig hebben te ondersteunen en om ervoor te zorgen dat onze economieën samen deze storm doorstaan.
"De Europese Investeringsbank moet zo snel mogelijk essentiële kredietlijnen verstrekken aan KMO’s in moeilijkheden. Ook het Europees stabiliteitsmechanisme kan gebruikt worden om het schip te stabiliseren. Noodfinanciering mag in dit kader echter niet worden gekoppeld aan structurele hervormingen of verdere bezuinigingsmaatregelen, maar moet in de eerste (en enige) plaats afhankelijk gemaakt worden van de medische en economische bestrijding van het virus.”
Meer fundamenteel vereist deze ongekende economische schok dat er wordt afgeweken van de wijdverbreide consensus die de afgelopen 30 jaar het economisch beleid van de overheid beheerste:
“De productie valt tijdelijk stil, mensen vallen zonder inkomsten of ze vallen terug op minder inkomsten. Dat zal dus ook zijn effecten hebben op de consumptie, die moet binnenkort geherlanceerd worden. Wat dus nodig is, is een enorme economische stimulans, gedreven door overheidsinvesteringen en gericht op de uitdagingen van onze eeuw, te beginnen met het aanpakken van klimaatverandering. Dit is de enige verstandige manier om onze economieën levensvatbaar te maken tijdens en na deze schok. Als Europeanen moeten we solidariteit, steun en eenheid tonen.”