Op donderdagochtend 2 april 2020 zal de Commissie voor de Interne Markt en Consumentenbescherming in het Europees Parlement, die voorgezeten wordt door Petra De Sutter (Groen), een uitzonderlijke zitting houden om crisismaatregelen te bespreken met Commissaris Thierry Breton in de strijd tegen COVID-19. Vanwege de huidige crisis hebben veel lidstaten immers beperkingen opgelegd aan het vrij verkeer van goederen, en dit zowel fysiek aan hun grenzen als door het afvaardigen van exportverboden op medisch beschermingsmateriaal. Ook het vrije verkeer van werknemers, truckchauffeurs en andere essentiële professionele diensten wordt ernstig belemmerd.
Petra De Sutter (Groen): “Onmiddellijke en doortastende actie is nodig om de integriteit van de interne markt te waarborgen, want enkel door vrij verkeer komen de juiste mensen en goederen op tijd op de juiste plaats terecht in deze crisis. We zullen morgen de installatie van de zogenaamde ‘green lanes’ met vrije doorgaan door vrachtwagens evalueren. Ook wat betreft essentiële goederen zoals medische apparatuur, zullen we het hebben over versnelde procedures om zelf aanbestedingen te doen, maar ook Europese gezamenlijke aanbestedingen en de mogelijkheid van een verhoogde productie op eigen bodem in de nabije toekomst.”
De Commissie voor de Interne Markt en Consumentenbescherming zag zich bovendien genoodzaakt om mits een uitzonderlijke zitting toch vergadering te houden, omdat de Europese regels rond consumentenbescherming vandaag meer dan ooit afgedwongen moeten worden. Zeker wat betreft de online verkoop, waar mensen meer dan ooit op aangewezen zijn in tijden van COVID-19.
Petra De Sutter (Groen): “In deze tijden van crisis worden burgers geconfronteerd met annuleringen van reisboekingen of wanpraktijken in de e-commerce, bijvoorbeeld wanneer veelgevraagde producten zoals mondmaskers of handgels worden vervalst of tegen onredelijk hoge prijzen worden verkocht. Dit kunnen we uiteraard niet laten liggen tot na de coronacrisis voorbij is. Dit zijn wantoestanden waar we meteen op moeten reageren, ter bescherming van onze burgers en consumenten.”
Het Europees Parlement kan tenslotte ook zijn recht, en volgens Petra De Sutter ‘plicht’, op controle uitoefenen. Zo roept het gebruik van telecomgegevens door verscheidene nationale overheden waaronder de Belgische maar ook door de Europese Commissie zelf, vragen op bij de Europarlementsleden.
Petra De Sutter (Groen): “De nationale en Europese overheden verzamelen locatiedata bij telecomoperatoren op, en verschillende landen binnen en buiten Europa maken gebruik van smartphone-applicaties om besmette personen te volgen. Hoewel het beperken van gezondheidsrisico's onze hoogste prioriteit moet zijn en ook is, hoeven we er desalniettemin onze grondrechten zoals privacy niet zomaar voor op te offeren. Dit is precies wat ons onderscheidt van andere continenten, crisis of geen crisis.”
Na afloop van de uitzonderlijke commissievergadering volgde er een persmoment met Petra De Sutter. Bekijk haar verklaring hier: