Boeken en lezingen

Boeken

Petra De Sutter schreef drie boeken. Ze zijn allemaal beschikbaar in de boekhandel of online.

 

1. [Over]leven​ Manteau, Standaard Uitgeverij, 22 februari 2016

Auteurs: Petra De Sutter & Elke Lahousse

Mijn strijd als transvrouw, arts & politica

Jarenlang leefde Petra De Sutter als vrouw in een mannenlichaam, tot ze op haar veertigste besloot zich te bevrijden en de transitie te maken. In dit openhartige boek kijkt de befaamde gynaecologe terug op de bepalende momenten in haar leven. Ze graaft diep in haar ziel: hoe heeft ze het gevecht met zichzelf overleefd? Waar heeft ze de veerkracht gevonden om uiteindelijk de gelukkige vrouw, partner, ouder, professional en politica te worden die ze nu is? De Sutter blikt ook vooruit: wat zijn de uitdagingen waar ze als topwetenschapper en vruchtbaarheidsspecialiste voor staat? Zijn er in de eenentwintigste eeuw grenzen aan de maakbaarheid van de mens? Moet de politiek daarop ingrijpen? En wat zijn de maatschappelijke thema's waar zij zich als Groen-politica hard voor maakt?

PROFESSOR PETRA DE SUTTER (1963) is arts-gynaecoloog en hoofd van de Afdeling voor Reproductieve Geneeskunde aan het UZ Gent. Daarnaast is ze senator voor Groen en lid van de Raad van Europa. Samen met journaliste Elke Lahousse (Knack Weekend) tekende ze haar verhaal op.

 

2. De Maakbare Baby - Een onbegrensd verlangen? uitgeverij Lannoo, Academia Press, 13 september 2017

Auteurs: Petra De Sutter & Eline Delrue

De vruchtbaarheidsrevolutie: laatste hoop of riskante hype?

Eén op de zes koppels heeft medische hulp nodig om zwanger te raken. Gelukkig voor hen maakte de wetenschap al grote sprongen: van IVF, zaad- en eiceldonatie en draagmoederschap tot baarmoedertransplantatie. Maar daar stopt het niet. Straks kweken we misschien zaad- en eicellen uit onze eigen huid. De vruchtbaarheidsrevolutie komt eraan. De Maakbare Baby is een boek op het kruispunt tussen wetenschap, ethiek en de diepmenselijke kinderwens. De auteurs geven een overzicht van alle mogelijke behandelingen, doorspekt met verhalen van jonge (wens)ouders. Internationaal bekende wetenschappers en filosofen wakkeren mee het maatschappelijke debat aan. Want de vraag blijft: hoe ver gaan we om onze kinderwens te vervullen?

 

3. Zwanger worden - Alles wat je moet weten over je kinderwens uitgeverij Lannoo, 11 september 2018

Auteurs: Petra De Sutter & Mama Baas

Het complete basisboek over zwanger worden: van natuurlijke bevruchting tot vruchtbaarheidsproblemen

Als je besluit om aan kinderen te beginnen, kan het vaak niet snel genoeg gaan. Maar het pad naar een baby loopt bij iedereen anders en is niet altijd vanzelfsprekend. Het is dan ook belangrijk om goed geïnformeerd te starten.

In dit basisboek zet fertiliteitsexpert prof. dr. Petra De Sutter alles van A tot Z op een rij. Hoe kun je op een natuurlijke manier zwanger worden? Kun je de natuur een handje helpen? Wat als het niet meteen lukt? Wanneer stap je het beste naar een (vruchtbaarheids-)arts? En wat als jij of je partner onvruchtbaar blijkt te zijn?

 

Lezingen

Petra De Sutter geeft vaak lezingen 's avonds. Meestal privé, maar soms ook publiek toegankelijk. Ze spreekt ofwel over haar parcours als transvrouw, arts en politica, ofwel over de toekomst van de vruchtbaarheid, ofwel over mensenrechten en seksuele en reproductieve rechten van vrouwen en meisjes en hoe die onder druk staan in Europa.

Volg Petra De Sutter op Facebook, Instagram of Twitter om op de hoogte te blijven van komende lezingen.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.