Goed nieuws! De Europese Commissie stelt vandaag 23 september haar langverwachte wetsvoorstel voor dat de invoering van één universele oplader omvat. Dit is niet alleen een belangrijke stap richting een meer duurzame telecommarkt, maar ook een overwinning voor de consument. De meeste consumenten kochten sinds het begin van de 21ste eeuw immers verschillende soorten GSM’s en smartphones, en stapelden op die manier ook verschillende laders op.
Wanneer je als consument van merk veranderde - vooral vroeger - was je ook gedwongen om van oplader te wisselen. Of erger nog, zelfs als je bij hetzelfde merk bleef en enkel een nieuwer model aankocht, had je vaak ook een andere oplader nodig voor dat nieuwere model van hetzelfde merk. Resultaat: bijna iedereen heeft thuis wel een lade vol met oude opladers.
Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen): “Het pleidooi voor één universele oplader is een echt win-win verhaal voor mens én planeet. Het is niet alleen een pleidooi tegen een overvloed aan elektronisch afval, maar ook voor meer gebruiksgemak voor de consument.”
Volgens schattingen van de Europese Commissie leidt die situatie tot ettelijke tonnen elektronisch afval per jaar. Gelukkig zijn de tijden al enigszins veranderd. Meer dan tien jaar geleden al, toen er nog meer dan 30 verschillende opladers bestonden, ging de Europese Commissie de dialoog met de industrie aan over de ontwikkeling van één oplaadoplossing voor alle mobiele apparaten. Mede daardoor worden kabels en adapters (oplaadblokjes) vandaag reeds afzonderlijk op de markt gebracht en is het grootste deel van de industrie ook al overgeschakeld (of zal overschakelen) op USB-C. Binnenkort wordt USB-C dan ook effectief de enige unieke lader voor alle kleine elektronische apparaten.
Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen): “Het goede nieuws vandaag is dat de Europese Commissie ook wil dat bijvoorbeeld tablets of draagbare geluidsboxen onder de verplichting van de universele oplader vallen. Het is voor een groot stuk door die veelheid aan apparaten en verschillen in opladers dat mensen volle lades met oude kabels hebben thuis.”
Door de regulering op een intelligente manier vorm te geven, kan tevens vermeden worden dat technologische vooruitgang - zoals bijvoorbeeld draadloos opladen - belemmerd wordt. Bovendien wil de Europese Commissie met haar voorstel ook garanderen dat alle merken zogenaamde ‘fast charging’ voorzien, en dat laders niet automatisch in gekoppelde verkoop met nieuwe toestellen worden aangeboden, wat op zijn beurt voor een hoop onnodige extra kabels zorgt.
Ook op Belgisch niveau, wil Minister van Telecommunicatie wil Petra De Sutter (Groen) nog deze legislatuur koers inzetten richting een meer duurzame en circulaire telecommarkt. Met name in het onderzoek naar duurzaam energieverbruik van datacenters en telecomnetwerken worden in de komende maanden de eerste stappen gezet.